Pagal 2015 metais Bendrijos narių patvirtintą solidarumo planą, kuriuo siekiama palengvinti naštą migrantų krizės epicentre atsidūrusioms Italijai ir Graikijai, iki šių metų birželio pradžios buvo perkelta mažiau nei 20 tūkst. iš 160 tūkst. pabėgėlių.

„Nusivylimas kontinentinio lygio“, – sakė Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) vadovas Filippas Grandis Barselonoje, pradėdamas paramos pabėgėlių vaikams programą kartu su futbolo klubu „Barcelona“.

„Tik kelios Europos šalys – Graikija ir Italija, kurios yra ES pasienyje, ir Vokietija, Švedija bei Austrija – yra prisiėmusios didžiąją dalį atsakomybės“, – sakė jis.

„Jeigu Europa negalės pasidalinti šia atsakomybe, būdama turtingų valstybių sąjunga..., kaip mes galėsime liepti likusiam pasauliui priimti pabėgėlius?“ – klausė UNHCR vadovas.

Briuselis antradienį ėmėsi teisinių priemonių prieš Vengriją, Lenkiją ir Čekiją – už tai, kad jos atsisako priimti joms numatytą pabėgėlių dalį. Šios valstybės gali būti perduotos Europos Teisingumo Teismui ir sulaukti griežtų finansinių nuobaudų.