„Ką gi, kaip ir tikėtasi, 9-osios apygardos teismas ir vėl tai padarė – priėmė nutartį prieš KELIONIŲ DRAUDIMĄ, ypač tokiu pavojingu mūsų šaliai metu. S.C.“, – parašė D. Trumpas tviteryje.

JAV 9-sios apygardos apeliacinis teismas pirmadienį paliko galioti žemesnės instancijos teismo nutartį, įšaldančią prezidentinį įsaką. Joje sakoma, kad prezidentas viršijo savo įgaliojimus ir jo įsakas diskriminuoja atvykėlius tautiniu pagrindu.

Raidės „S.C.“ D.Trumpo žinutėje greičiausiai reiškia „Supreme Court“ (Aukščiausiasis Teismas).

Vadinamasis kelionių draudimas jau buvo perduodas JAV Aukščiausiajam Teismui, kitam federaliniam apeliaciniam teismui priėmus respublikonų prezidentui nepalankų sprendimą ir Teisingumo departamentui paprašius, kad Aukščiausiasis Teismas išnagrinėtų šią bylą.

„Prezidentas, išleisdamas prezidentinį įsaką, viršijo Kongreso jam suteiktus įgaliojimus“, – sakoma Kalifornijoje įsikūrusio teismo trijų teisėjų nutartyje.

D.Trumpas pirmosiomis prezidentavimo dienomis pasirašė kontroversišką įsaką uždaryti JAV sienas Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams, taip pat mažiausiai 120 dienų neleisti atvykti jokiems pabėgėliams. Tiek pirmąjį įsaką, tiek vėlesnį dekretą, pagal kurį iš to valstybių sąrašo buvo išbrauktas Irakas, blokavo teismai.

Baltieji rūmai aiškina, kad šių šalių patikros ir informacijos valdymo pajėgumai neatitinka JAV saugumo reikalavimų. Tačiau įsako kritikai tvirtina, kad draudimas pažeidžia JAV konstituciją, kadangi yra nukreiptas prieš musulmoniškas šalis.