„Jūs puikiai žinote, kad tiek Sąjunginės valstybės, tiek Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos rėmuose Baltarusija atsakinga už Vakarų kryptį. Tai Baltarusijos atsakomybės zona, visa mūsų kariuomenė, kartu su Rusijos Federacijos kariais, koncentruojama būtent ten. Esame parengę tikslų veiksmų planą visoms įmanomoms situacijoms“, – Baltarusijos prezidentą cituoja šalies valstybinė naujienų agentūra BELTA.

„Kad ir kaip mus bespaustų, tie kariniai mokymai vyks, pasirūpinsime, kad jie būtų didelio masto ir rimti. Žinau, kad Rusija nusiteikusi taip pat. Nenorime nieko įbauginti, svetimo mums nereikia. Dėl šios priežasties tobulinsime tuos pačius įgūdžius, kuriuos tobulina mūsų priešininkai. Mokome savo kariuomenę ir neketiname liautis jos mokę ginti mūsų teritoriją, mūsų valstybę, mūsų tautas“, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

A. Lukašenka taip pat patikino, kad mokymai bus atviri. „Į mokymus pakviesime visus dabartinius gynybos ministrus, ir ne tik. Šie mokymai bus atviri – tegul žiūri į mūsų galimybes. Dėsime visas pastangas, kad mokymai Baltarusijos teritorijoje būtų veiksmingi. Stengsimės, kad mokymai būtų didelio masto, įvairiapusiški. Sieksime, kad mūsų pajėgos – tiek Rusijos, tiek Baltarusijos – justų, jog dirba ne veltui, suvoktų, kokia atsakomybė ir įsipareigojimai jiems tenka“, – pareiškė Baltarusijos vadovas.

Rusijos ir Baltarusijos kariniai mokymai „Zapad 2017“ Rusijos ir Baltarusijos teritorijose vyks rugsėjį. Mokymų tema įvardijamas pasirengimas užtikrinti Sąjunginės valstybės karinį saugumą.

Susirūpinimą dėl artėjančių mokymų išreiškė kaimyninių valstybių politikai, įskaitant Baltijos valstybių ir Ukrainos. Anot jų, Rusija gali pasinaudoti Baltarusija kaip placdarmu veržiantis į kaimynines valstybes.

A. Lukašenka savo ruožtu ne kartą ragino nuo tokių nuogąstavimų susilaikyti.