Griežtas D. Trumpo įspėjimas užgožė vos prieš porą valandų JAV valstybės sekretoriaus Rex Tillerson padarytą pareiškimą, kuriame jis, be kita ko, paragino Saudo Arabiją ir jos sąjungininkes sušvelninti Katarui taikomą „blokadą“.

Tačiau JAV pareigūnai tikino, kad tiek D. Trumpo, tiek R. Tillersono pasisakymų pagrindinė mintis – kad regiono šalys neturėtų leisti, kad jų skirtumai trukdytų kovoti su ekstremizmu.

Katare, nedidelėje dujų turtingoje šalyje, įsikūrusi pagrindinė JAV karinių oro pajėgų bazė Artimuosiuose Rytuose, todėl jis – vienas svarbiausių JAV vadovaujamos koalicijos, Irake ir Sirijoje kovojančios su grupuote „Islamo valstybė“ (IS), sąjungininkų.

Tačiau tarp jo ir kaimyninių arabų šalių įsiplieskė konfliktas, nes kaimynės Katarą kaltina finansuojant ekstremistines grupuotes. Kai kurios šių grupių esą susijusios su didžiausiu Saudo Arabijos priešu Iranu.

Kaimyninės šalys taip pat neigiamai vertina Kataro ryšius su Musulmonų brolijos judėjimu ir tai, kad jis remia visame arabų pasaulyje transliuojamo televizijos tinklo „Al-Jazeera“ finansavimą, nes jis suteikia platformą opozicionieriams.

Įtarimus, kad finansuoja terorizmą, Kataras vadina nepagrįstais. Šalis sulaukė paramos iš artimos sąjungininkės Turkijos, kuri sutiko pasiųsti savo pajėgas šiam Arabijos pusiasalio emyratui ginti.