T. May pažadėjus laikys grafiko ir per 10 dienų pradėti derybas, ES perspėjo, kad lieka vis mažiau laiko susitarti dėl Britanijos išstojimo, kuris turi įvykti 2019 metų kovą, sąlygų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad derybos yra „skubi užduotis“, kurią reikia atlikti „kiek įmanoma geresnėje atmosferoje“, kuo labiau sumažinant galimas išstojimo neigiamas pasekmes verslui ir piliečiams.

„Pirmasis (ES sutarties) 50-ajame straipsnyje numatytas terminas mums neleidžia gaišti daugiau laiko“, – 28 ES šalių lyderių vardu pareiškė D.Tuskas savo sveikinimo laiške T. May, kalbėdamas apie Lisabonos sutarties straipsnį dėl narių išstojimo.

Buvęs Lenkijos premjeras D. Tuskas anksčiau ragino T. May „labai pasistengti išvengti situacijos, kai derybos žlugtų ir nebūtų pasiekta jokio susitarimo“. Britanija yra ne kartą grasinusi pasitraukti iš derybų, jeigu ES primygtinai laikysis savo reikalavimų, tarp jų vieno iš opiausių – spaudimo, kad Londonas apmokėtų iki 100 mlrd. eurų „skyrybų“ sąskaitą.

Briuselis buvo priblokštas, kai rizikingas T. May ėjimas, turėjęs sustiprinti jos mandatą, davė priešingą nei tikėtasi rezultatą. Pradėta baimintis, kad „Brexit“ derybų pradžia gali dar labiau vėluoti, nes trauktis iš ES britai apsisprendė jau beveik prieš metus.

Nepaisydama raginimų atsistatydinti T. May penktadienį pažadėjo formuoti naują vyriausybę ir išvesti Britaniją iš ES.

„Išpildysime „Brexit“ pažadą“, – T. May sakė žurnalistams prie savo oficialiosios rezidencijos Dauningo gatvėje po susitikimo su karaliene Bakingamo rūmuose.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris išreiškė viltį, kad „Brexit“ derybos daugiau „nebebus atidėliojamos“ ir sakė, kad jų „desperatiškai laukiama“.

„Kalbant apie Komisiją, derybas galime pradėti jau rytoj ryte pusę dešimtos“, – sakė J. C. Junckeris žurnalistams Prahoje.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier, atsakingas už tai, kad derybos prasidėtų kažkuriuo metu nuo birželio 19-osios, pareiškė, kad šis procesas turėtų prasidėti, kai „Jungtinė Karalystė bus pasirengusi“.

„Tvarkaraštis ir ES pozicijos yra aiškūs. Drauge galvokime, kaip pasiekti susitarimą“, – tviteryje parašė jis.

M. Barnier anksčiau buvo nustatęs tvarkaraštį, pagal kurį derybos turi prasidėti birželio 19-ąja prasidedančią savaitę. Iki šių metų rudens turi būti susitarta dėl esminių klausimų, o preliminarios „Brexit“ sutarties laukiama 2018 metų spalį.

Tačiau ES biudžeto komisaras Guentheris Oettingeris pareiškė, kad T. May dabar greičiausi bus „silpna“ derybų partnerė.

„Britams reikia susitarti dėl savo išstojimo, bet esant silpnam derybų partneriui kyla pavojus, kad derybos bus blogos abiems šalims“, – sakė G. Oettingeris Vokietijos radijui.

„Laikrodis tiksi“

Didžioji Britanija ir ES nesutaria beveik visais savo skyrybų klausimais, pradedant derybų eiga, baigiant Britanijoje gyvenančių ES piliečių teisėmis ir suma, kurią Briuselio reikalavimu turi sumokėti Londonas prieš pasitraukdamas.

ES pareigūnai tikėjosi, kad sutvirtinusi savo pozicijas parlamente T. May galės lengviau įveikti opoziciją savo šalyje ir rasti kompromisą su ES.

Europos Parlamento vyriausiasis „Brexit“ derybininkas ir buvęs Belgijos ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas taip pat perspėjo, kad rinkimų rezultatai gali komplikuoti derybas.

„Dar vienas įvartis į savus vartus: po Camerono dabar May ir šiaip sudėtingas derybas padarys dar sudėtingesnes“, – parašė G. Verhofstadtas tviteryje, prisimindamas buvusio premjero Davido Camerono sprendimą surengti referendumą dėl Britanijos išstojimo iš ES, kuris atsisuko prieš jį.

Didžiausiai Europos Parlamento frakcijai vadovaujantis Manfredas Weberis, vienas pagrindinių Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sąjungininkų, pareiškė, kad T. May sukėlė „chaosą“.

„ES yra vieninga, Jungtinė Karalystė yra giliai susiskaldžiusi. Premjerė May siekė stabilumo, bet vietoje to sukėlė chaosą savo šalyje“, – parašė tviteryje centro dešiniųjų Europos liaudies partijos (EPP) vadovas M. Weberis.

„Brexit“ laikrodis tiksi. Todėl Jungtinei Karalystei greitai reikia (naujos) vyriausybės. Derybų pradžios data dabar neaiški“, – pridūrė jis.

Socialistų ir demokratų lyderis Parlamente Gianni Pittella pridūrė: „May tai yra tikra katastrofa. Jos rizikingas šūvis davė įspūdingą atatranką. Ja nebepasitikima nei Jungtinėje Karalystėje, nei Europoje. Ji turėtų atsistatydinti.“

T. May ir kitų 27 ES narių lyderių susitikimas turėtų įvykti birželio 22–23 dienomis Briuselyje.