Podgoricos Aukštasis teismas ketvirtadienį patvirtino oficialius kaltinimus šiai grupei. Tai reiškia, kad jų bylos teisminis nagrinėjimas prasidės per artimiausias 60 dienų.

Opozicinio Demokratinio fronto lyderiams Andrijai Mandičiui ir Milanui Kneževičiui gresia iki 15 metų nelaisvės už „nusikalstamo susivienijimo subūrimą“.

Kaltinamajame akte rašoma, kad pernai spalį surengto nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą organizatoriai yra du rusai, kurie bus teisiami už akių.

Šie du asmenys – Eduardas Šišmakovas ir Vladimiras Popovas, bei dar trys Serbijos piliečiai yra kaltinami mėginimu surengti teroristinę ataką. Jiems grės 20 metų kalėjimo, jeigu bus pripažinti kaltais.

Juodkalnijos policija spalio viduryje, visuotinių rinkimų išvakarėse, suėmė grupę Serbijos piliečių dėl numanomo sąmokslo užimti parlamentą ir nužudyti buvusį ministrą pirmininką Milo Džiukanovičių.

Pareigūnai tvirtina, kad prie sąmokslo prisidėjo „Rusijos valstybės subjektai“, siekdami, kad Juodkalnija netaptų NATO nare.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie šio sąmokslo, nors griežtai nepritaria Juodkalnijos stojimui į NATO. Juodkalnija pirmadienį oficialiai tapo 29-ąja Šiaurės Atlanto aljanso nare.

Dar devyniems asmenims dėl dalyvavimo nesėkmingame bandyme įvykdyti perversmą buvo skirtos kelių mėnesių laisvės atėmimo bausmės, jiems sudarius susitarimus su prokuratūra ir sutikus duoti parodymus teisme.

A. Mandičius sako, kad šiuo procesu siekiama diskredituoti jo partiją, ir griežtai neigia jam pateiktus kaltinimus.

„Tai yra politiniai kaltinimai ir politinis procesas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė M. Knezevičius.