„JAV prezidento D. Trumpo pastarieji stambūs kariniai susitarimai su Persijos įlankos karalystėmis kelia naujų ginklavimosi varžybų riziką“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovas per interviu su dienraščiu „Handelsblatt“, kuris išspausdintas trečiadienį.

„Ši politika yra visiškai klaidinga ir Vokietijos politika tikrai nėra tokia“, – pridūrė jis.

„Esu labai sunerimęs dėl to, kaip dramatiškai vystosi įvykiai, ir dėl pasekmių visam regionui“, – teigė S. Gabrielis.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Egiptas, ir Bahreinas pirmadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Kataru ir uždarė oro, jūros ir sausumos kelius su šia šalimi.

Šios šalys apkaltino nedidelę Persijos įlankos valstybę remiant ekstremistines grupuotes ir teigė, kad Kataras remia Saudo Arabijos priešo Irano programą. Doha šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Naftos turtingo Kataro santykiai su kaimynėmis jau seniai buvo įtempti, tačiau Rijado ir jo šalininkų žingsnis šokiravo apžvalgininkus. Baiminamasi, kad ši krizė gali dar labiau destabilizuoti neramų regioną.

Šis ginčas tarp Persijos įlankos valstybių kilo praėjus mažiau nei mėnesiui po D. Trumpo vizito į Saudo Arabiją, kur prezidentas paragino musulmoniškas šalis susivienyti prieš ekstremizmą.

Antradienį D. Trumpas pritarė Saudo Arabijos ir jos sąjungininkių sprendimui izoliuoti Katarą, kuriame yra įsikūrusi didžiausia JAV oro bazė regione. Be kita ko, jis užsiminė, kad Doha galbūt finansuoja ekstremistines grupuotes.

Saudo Arabijoje dalyvaujant JAV prezidentui buvo sudarytas stambi ginkluotės pardavimo sutartis. Vašingtono ir Saudo Arabijos sudarytas beveik 110 mlrd. dolerių vertės susitarimų paketas apima tankus, kovinius laivus bei priešraketinės gynybos sistemas.

S. Gabrielis sakė nepritariąs visiškai Kataro izoliacijai, ir sakė, kad šis žingsnis kelia grėsmę netgi šios šalies egzistavimui.

„Tokia santykių „Trumpifikacija“ tokiame krizėms jautriame regione yra itin pavojinga“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad 2015 metais su Iranu sudarytas branduolinis susitarimas leido išvengti padėties eskalavimo.

„Pražūtingas konfliktas tarp kaimynų yra paskutinis dalykas, kurio mums reikia“, – perspėjo ministras.

S. Gabrielis trečiadienį Berlyne priims Saudo Arabijos diplomatijos vadovą Adelį al Jubeirą.