„Kvietimas buvo paskelbtas ir priimtas. Nematau jokios priežasties jį atšaukti“, – antradienį BBC radijui sakė užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

Ministrė pirmininkė Theresa May, atsakydama į laikraščio „The Sun“ klausimą, ar prieštaringai vertinamas vizitas bus organizuojamas, atsakė „taip“.

Tu tarpu S. Khanas interviu naujienų agentūrai AFP antradienį pakartojo, kad šis kvietimas, jo nuomone, yra „pernelyg ankstyvas“.

„Valstybiniai vizitai yra organizuojami pasaulio lyderiams, kurie pasižymėjo savo darbe, kurie turi pasiekimų“, – sakė jis.

„Tokiomis aplinkybėmis, kai vos tapęs prezidentu Donaldas Trumpas įvedė draudimą musulmonams (atvykti į šalį), pakeitė JAV politikos kursą, ilgalaikę politiką pabėgėlių atžvilgiu... Tokiomis aplinkybėmis, kai dauguma britų nepritaria daugumai Donaldo Trumpo politkos strategijų, mes neturėtumėme jam rengti valstybinio vizito“, – kalbėjo meras.

Vis tik, pasak S. Khano, Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija yra „artimos sąjungininkės“ ir turi toliau bendradarbiauti.

„Tačiau kalbant apie ypatingą draugystę – (tai) lyg turėtum geriausią draugą: ištikus bėdai jūs stovite petys į petį, bet nesutinki, kai jis klysta, ir jam apie tai pasakai. O aš manau, kad dėl daugelio dalykų Donaldas Trumpas klysta“, – kalbėjo S. Khanas.

Valstybinis vizitas laikomas aukščiausia draugiškų santykių tarp šalių išraiška. Paprastai karalienė Elizabeth II (Elzbieta II), kuri yra oficiali valstybės galva, priima valstybinio vizito į šalį atvykstančius svečius, per juos rengiamas banketas, sakoma kalba parlamento nariams.

Kvietimą atvykti valstybinio vizito D. Trumpui perdavė premjerė Theresa May. Tai buvo padaryta praėjus vos savaitei nuo jo darbo Baltuosiuose rūmuose pradžios.

Th. May pirmtakas Davidas Cameronas tuometinį JAV vadovą Baracką Obamą pakvietė atvykti valstybinio vizito praėjus vieneriems metams nuo jo administracijos darbo pradžios.

Peticiją internete, raginančią atšaukti planuojamą D.Trumpo valstybinį vizitą, jau pasirašė daugiau nei 1,8 mln. žmonių.