Tai, kas anksčiau buvo didžiulė nelaimė, dabar beveik nedomina žmonių. Tačiau šiuo metu kuriami planai 7 tūkst. 250 kilometrų ruožą, kadaise Europą dalijusį į Rytus ir Vakarus, paversti turistų dviračių taku.

Nusitęsiantis nuo kadaise griežtai kontroliuojamos Suomijos ir Rusijos sienos, vingiuojantis per Baltijos šalis, dviračių takelis turėtų kirsti liniją, kadaise dalinusią Vokietiją į Rytų ir Vakarų, o vėliau pasuktų Dunojaus vaga. Nieko panašaus nebuvo sugalvota anksčiau, tačiau nors ši kelionė dviračiais užtruktų daugiau nei du mėnesius, projekto organizatoriai mano, kad tai turėtų pritraukti žmones - nuo dviratininkų iki istorikų, teigiama laikraštyje.

Projekto organizatoriai baiminasi, kad stebėjimo punktai ir spygliuota viela dingsta ne tik iš europiečių pasąmonės, bet ir iš tų vietų, kur jie buvo anksčiau. Vokietis Michaelis Crameris ragina nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų išsaugota kadaise dramatiška riba, kol ji visiškai neišnyko.

Projektą, kuris apims abi praeityje padalintas Europos dalis, parėmė Europos Parlamentas ir 12 Europos Sąjungos (ES) narių, per kurių teritorijas eis dviračių takas. Projekto rėmėjai nori, kad jį patvirtintų ES ministrai.

Laikraščio teigimu, idėjos kūrėjas taip pat mano, kad jo planas turės labai didelės politinės reikšmės. "Labai sunku sukurti Europos identitetą. "Geležinė uždanga" padalino Europą, o ES plėtra mes vėl stengiamės ją suvienyti", - sakė M.Crameris.

"Tai Europos istorijos, kultūros ir politikos kelias. Tai taip pat kelias į žemyno praeitį ir ateitį. Tie, kurie nežino istorijos, negalės kovoti dėl ateities", - laikraštis "Independent" citavo M.Cramerio žodžius.