Pirmasis į pagalbos šauksmą po šeštadienį vakare įvykdytos teroro atakos atsiliepęs policijos pareigūnas tris peiliais ginkluotus nusikaltėlius bandė sulaikyti plikomis rankomis. Didvyriu laikomas policininkas sunkiai sužalotas, tačiau jo gyvybei pavojaus nėra, o jo kolegos būklė – žymiai prastesnė.

Britų transporto policijos (BTP) pareigūnas bandė sustabdyti mirtį pasėjusią trijulę netrukus po to, kai teroristai išlipo iš mikroautobuso ir ėmė didžiuliais peiliais badyti nekaltus žmones.

Nors vienas pareigūnas sunkiai sužeistas, jo būklė jau stabilizavosi ir pavojaus gyvybei nėra.

„Būdamas prastos būklės jis sugebėjo papasakoti kaip turėdamas tik lazdą bandė stabdyti užpuolikus prie „London Bridge“ stoties. Jis parodė neįtikėtinai didžiulę drąsą ir pavojaus akivaizdoje skubėjo į pagalbą. Galime didžiuotis tokiais pareigūnais“, – sakė vienas iš vyresniųjų BTP konsteblių Paulas Crowtheris.

Be šio pareigūno išpuolio metu nukentėjo dar trys jo kolegos, vieno iš jų būklė yra kritinė. Jis tuo metu buvo ne tarnyboje ir teroristus bandė sulaikyti plikomis rankomis.

Į Borough turgavietės teritorijoje esančius barus ir kavines bandžiusius įsibrauti nusikaltėlius sulaikyti bandė ir eiliniai žmonės, vienas vyras taip pat buvo sunkiai sužalotas po to, kai stengėsi užtverti jiems kelią link didžiulio būrio žmonių, taip galimai apsaugodamas nuo dar liūdnesnių pasekmių.

Beginklė policija – tradicija

Tai, kad dauguma Jungtinės Karalystės policijos pareigūnų nėra ginkluoti, yra unikalus atvejis. Kaip rašo BBC, ši tradicija siekia XIX amžių, kai policija be šaunamųjų tinklų dėvėjo mėlynas uniformas, kad išskirtų save iš ginkluotų pėstininkų, kurie dėvėjo raudonas uniformas. Tai buvo idėja apie bendruomenę, kurioje patruliuoja policininkai be ginklų. Kai XX a. pradžioje policijai buvo duoti ginklai, tik specialiai paruošti pareigūnai galėjo įrodyti, kad jiems reikia ginklo, ir tik jie tokį gavo.

Šiandien, mažiau nei vienas iš 20 policijos pareigūnų Anglijoje ir Velse su savimi nešiojasi ginklą (policija turi ginklus Šiaurės Airijoje). Šiose dviejose teritorijose dirba 124 tūkst. policijos pareigūnų, tarp kurių leidimą nešiotis ginklą turi tik 5,600. Tačiau ir ginkluoti pareigūnai savo ginklus panaudoja labai retai, rašo qz.com

DELFI primena, kad praėjusį šeštadienį 21.58 val. (23.58 val. Lietuvos laiku) mikroautobusas rėžėsi į minią ant Londono tilto, paskui iš jos išlipę teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai puolė žmonės peiliais.

Londono policijos atstovas Markas Rowley teigė, kad žuvo 7 žmonės, 36 pateko į ligoninę su įvairiais sužeidimais, o 21 asmens būklė kritinė.

Visi 3 ataką vykdę teroristai buvo nukauti vietoje.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.