Ketvirtadienį D. Trumpas, pranešęs, kad JAV traukiasi iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo, sulaukė didelės kritikos. JAV taps viena iš trijų susitarime nedalyvaujančių šalių.

Be JAV, tik karo išvarginta Sirija ir Nikaragva nepasirašė Paryžiaus klimato kaitos susitarimo. Kinija, Europos Sąjunga (ES) ir Indija, kurios kartu su JAV priskiriamos keturioms didžiausioms aplinką anglies dvideginiu teršiančioms šalims, patvirtino savo įsipareigojimus susitarimui.

Apie tai paskelbdamas JAV lyderis pareiškė, kad susitarimas pakenks JAV ekonomikai. Rinkimų kampanijos metu D. Trumpas yra sakęs, kad klimato kaita - pramanas, o nuo ketvirtadienio vengė su pasitraukimu susijusių klausimų.

„Tik dėl to, kad Jungtinės Valstijos pasitraukė iš klubo, nereiškia, kad nesirūpinsime aplinka“, - teigė ambasadorė ir pridūrė, kad JAV savo pačios priemonėmis kovos su klimato kaita.

„Prezidentas, be jokios abejonės, nori užtikrinti, kad mes turėtume švarų orą, švarų vandenį, ir užtikrinti, kad mes darome viską, ką galime, kad išlaikytume pasaulyje Amerikos moralinį kompasą, kai kalbama apie aplinką“, - pridūrė ambasadorė.

N. Heili žodžiais, 2015 metais pasiekto Paryžiaus klimato kaitos susitarimo sąlygos yra pernelyg „sudėtingos“, ir JAV nori geresnio susitarimo. Ambasadorė taip pat sakė, kad neįmanoma laikytis dabartinės JT sutarties, sudarytos 2015 metais JAV prezidentaujant Barackui Obamai ir pasirašytos beveik 200 šalių, bei sukritikavo buvusį prezidentą dėl sutarties pasirašymo.

Ambasadorės teigimu, „visi Jungtinėse Valstijose žino, kad Paryžiaus klimato kaitos susitarimo nurodymai yra nuotolingi mūsų kompanijoms“.

JAV aplinkos apsaugos agentūros vadovas Scottas Pruittas savo ruožtu sakė: „Pasaulis plojo, kai mes prisijungėme prie susitarimo. Ir žinote, kodėl? Mano manymu, jie plojo, nes žinojo, kad susitarimas pastatys JAV į nepalankią padėtį“.