„Jeigu Švedija prisijungs prie NATO, tai neigiamai paveiks mūsų santykius, nes mes laikysime, kad ir iš šios pusės – iš Švedijos pusės – karinio bloko infrastruktūra artėja prie mūsų, ir mes turėsime galvoti, kaip mums reaguoti į papildomą grėsmę“, - pareiškė V. Putinas.

Jis pabrėžė: „Mes laikysime (Švedijos stojimą į NATO) papildoma grėsme Rusijai ir galvosime, kaip mums atsakyti į šias grėsmes“.

Be to, jis pareiškė: „Bet tai visai nereiškia, kad pas mus prasidės isterija ar mes nukreipsime į Švediją branduolines raketas. Bet kažką turėsime daryti, nes mes tai matome kaip papildomą grėsmę Rusijai“, - pakartojo jis.

V. Putinas pridūrė, kad sprendimą dėl Švedijos stojimo į NATO turi priimti „tik švedai, tie žmonės, kuriems švedų rinkėjai patikėjo šalies valdymą“.

„Man atrodo, tik ligonis gali įsivaizduoti, kad Rusija staiga užsimanys pulti Švediją. Žiūrint iš Švedijos gynybos stiprinimo pusės, tai (stojimas į NATO) nieko neduoda, nulį. Tai, kad (prisijungimas prie Aljanso) ribos suverenitetą priimant kokius nors sprendimus, tai visiškai akivaizdus faktas, nes, sakykime, kokios nors karinės infrastruktūros dislokavimas Aljanso šalies teritorijoje – tai jau tam tikra prasme išeina už šalies suvereniteto ribų“, - sakė V. Putinas. Jis pridūrė, kad šis faktas „labiausiai neramina“ Rusiją.

Rusijos lyderis pareiškė, kad Maskva „nesiruošia grasinti Švedijai“. Jis užsiminė apie Vakarų žiniasklaidoje pasirodančią „neteisingą informaciją apie tai, kad kažkoks mūsų (rusiškas) povandeninis laivas pasirodė kažkur, praskrido kažkoks lėktuvas“, ir priminė apie Suomijos prezidento pasiūlymą lėktuvus žymėti tam tikrais ženklais.

„Mes pasakėme „taip“, mes pasiruošę, derybose Briuselyje iškėlėme šį klausimą su NATO kolegomis. O jie sako „ne“, mes to nedarysime. Na ir kas? Kuo mes susiję? Jie nenori įtraukti transponderius ir skraido du ar tris kartus daugiau nei mūsų lėktuvai“, - sakė V. Putinas.

„Ar Švedija nori būti įpainiota į šią painiavą? Kam? Ką tai duoda?... Bet galiausiai tai yra, visgi, švedų tautos sprendimas, švedų valdžios“, - sakė V. Putinas.