Populiarusis monarchas pernai vasarą sukrėtė šalį užsiminęs apie savo norą perleisti sostą vyriausiam sūnui kronprincui Naruhito. Priežastimi imperatorius nurodė savo amžių ir prastėjančią sveikatą. Akihito buvo gydomas dėl prostatos vėžio, jam buvo atlikta širdies operacija.

Minimas vienkartinis įstatymas turėtų įsigalioti kitą savaitę, kai jam pritars aukštieji parlamento rūmai.

Sosto turi būti atsisakyta per trejus metus nuo įstatymo įsigaliojimo; priešingu atveju įstatymo galiojimas baigsis. Įstatymas taikomas tik Akihito.

Kai kurie ekspertai ir politikai baiminasi, kad įstatymų pakeitimas leidžiant kokiam nors imperatoriui atsistatydinti galėtų sukelti politinio manipuliavimo pavojų būsimiems Japonijos monarchams.

Per ilgą Japonijos istoriją būta atvejų, kai imperatoriai atsisakydavo sosto, bet praėjusį kartą taip buvo nutikę daugiau kaip prieš 200 metų ir dabar politikams teko parengti įstatymą, kad tai taptų įmanoma.

Sosto atsisakymo klausimas išryškino susirūpinimą potencialia paveldėjimo krize vienoje seniausių pasaulio monarchijų.
Viena vyriausybės komisija balandžio mėnesį perspėjo dėl mažėjančio vyriškosios lyties palikuonių skaičiaus.

Penktadienį įtakingi žemieji parlamento rūmai taip pat priėmė neįpareigojamą rezoliuciją, kuria vyriausybė raginama svarstyti galimybes skirti moterims didesnį vaidmenį monarchijoje.

Imperatoriškosios šeimos moterys, ištekėdamos už nekilmingų vyrų, praranda savo karališkąjį statusą. Šis įstatymas nėra taikomas imperatoriškosios šeimos vyrams. Ir Akihito, ir abu jo sūnūs yra vedę nekilmingas moteris. Be to, tik vyrams leidžiama tapti imperatoriais, nors ankstesniais amžiais Japoniją yra valdžiusios ir imperatorės.

Kai į sostą įžengs Naruhito, kuris turi dukterį, sosto įpėdiniu taps jo jaunesnysis brolis Akishino. Antruoju eilėje į sostą taps Akishino 10-metis sūnus Hisahito.

Tačiau daugiau vyrų kol kas nėra ir tai reiškia, kad šimtmečius gyvavusi paveldėjimo seka nutrūks, jeigu Hisahito ateityje neturės sūnaus.

Naujienos apie būsimas imperatoriaus vaikaitės, 25 metų Mako, sužadėtuves su savo koledžo bendramoksliu pakurstė debatus dėl to, ar reiktų pakeisti įstatymą ir leisti imperatoriškojoje šeimoje gimusioms moterims išlaikyti savo karališkuosius vaidmenis. Tai galėtų padidinti potencialių vyriškos lyties palikuonių skaičių.

Tradicionalistai, tarp jų – premjeras Shinzo Abe, griežtai nepritaria tokiems pakeitimams. Tačiau tarp paprastų japonų yra populiari galimybės moteriai paveldėti sostą idėja.

Naujienų agentūra „Kyodo“ praėjusį mėnesį atliko apklausą, kuri parodė, jog 82 proc. respondentų pritaria tam, kad imperatoriškosios šeimos moterims būtų leista paveldėti sostą, o 62 proc. pritaria imperatoriškosios šeimos moteriškų linijų sukūrimui.