G.W.Bushas, kuris ėmėsi karinių veiksmų kovodamas su terorizmu po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių, pripažino, kad karo su terorizmu "neįmanoma laimėti vien ginklais".

"Mes supratome savo pamoką. Pasaulyje nebus saugu, jei mes sieksime ramaus gyvenimo, ignoruodami kitų skurdą ir engimą. Pasaulyje gali sklisti arba taika, arba smurtas, ir mes turime palaikyti taikos pusę", - teigė JAV prezidentas.

Taip G.W.Bushas kalbėjo JT Generalinės Asamblėjos susitikime. Jo veiksmai šiuo metu vertinami blogiausiai per visą jo prezidentavimą. Jis kritikuojamas už negreitą reagavimą į uragano "Katrina"("Katrina") sukeltus padarinius bei karą Irake.

"Ką tik prasidėjusiame amžiuje keturi pasaulio kampai, kaip niekada anksčiau, yra arti vienas kito, ir nė viena šalis negali likti izoliuota bei abejinga kitų kovoms, - kalbėjo G.W.Bushas. - Kai šalis ar regionas prisipildo nevilties, apmaudo ir tampa lengvai prieinamas smurtui ir agresyvioms ideologijoms, grėsmė gali greitai praskrieti vandenynus ir kelti pavojų bet kurios taikios šalies saugumui".

JAV prezidentas, kuriam nepavyko sulaukti JT palaikymo dėl karo Irake, padėkojo šalims, pasiūliusioms savo pagalbą po šalį ištikusios stichinės nelaimės.

"Jūsų pagalba tik dar kartą įrodo, kad pasaulis gali būti labiau užjaučiantis ir suteikiantis vilčių, kai visi veikia kartu", - sakė G.W.Bushas.

K.Annanas apgailestauja dėl JT nesėkmės vykdant reformas

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Annanas trečiadienį, prasidėjus 60-ajam JT viršūnių susitikimui, teigė, kad pasaulinės organizacijos narėms kol kas nepavyko pritarti sudėtingoms, tačiau labai reikalingoms reformoms.

Per tris dienas vyksiančio susitikimo inauguracijos kalbą 150 karalių, prezidentų ir ministrų pirmininkų K.Annanas sakė, kad derybininkams pavyko pasiekti laimėjimų tokiose srityse kaip civilių apsauga prieš genocidą, karo nusikaltimus ir etninę priespaudą.

"Tačiau būkime atviri vieni kitiems ir visiems JT žmonėms. Kol kas mes dar nepriėmėme svarbiausios reformos, kuri yra būtinai reikalinga mūsų institucijai", - pažymėjo jis Generalinės Asamblėjos dalyviams.

"Didžiausios mūsų nesėkmės - branduolinio ginklo neplatinimas ir nusiginklavimas", - tvirtino K. Ananas. Kad nepavyko priimti bendrą sprendimą dėl masinio naikinimo ginklų - didžiausios grėsmes saugumui XXI amžiuje, jis kaltino "skirtingus požiūrius".

JT vadovas, kurį slegia skandalas dėl "maistas už naftą" programos Irake, teigė, kad papildomi 50 mlrd. JAV dolerių kiekvienais metais iki 2015-ųjų bus skiriami kovai su skurdu.

Prasidėjo JT Generalinės Asamblėjos 60-oji sesija

Pasaulio lyderiai, susirinkę į viršūnių susitikimą, ieškos kelių, kaip atgaivinti Jungtines Tautas (JT). Tačiau baigiamojo pareiškimo projekte beveik neliko K,Annano drąsių pasiūlymų, kaip organizaciją padaryti darbingesnę ir žengti link pasaulio be skurdo, persekiojimų bei karų.

Susitikime dalyvaus 150 karalių, prezidentų ir premjerų. Vienas pirmųjų savo kalbą per Generalinės Asamblėjos 60-ąją sesiją sakys JAV prezidentas George'as W. Bushas. Prieš 60 metų įkurtas JT šiuo metu krečia korupcijos skandalai, o valstybės narės neturi vieningos kovos su tarptautinėmis krizėmis strategijos.

Kalbas taip pat sakys Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas, Izraelio prezidentas Arielis Sharonas, Pakistano prezidentas Pervezas Musharrafas, Venesuelos vadovas Hugo Chavezas, Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, Pietų Afrikos lyderis Thabo Mbeki.

Viršūnių susitikimas tęsis nuo trečiadienio iki penktadienio. Jame turi būti priimti sprendimai dėl JT reformos, pasaulio valstybių ir JT veiksmų, siekiant įgyvendinti 2000 metais priimtus Tūkstantmečio įsipareigojimus iki 2015 metų perpus sumažinti skurdą pasaulyje.

K. Annanas gegužę paskelbtame pranešime pateikė daug drąsių pasiūlymų minėtoms problemoms spręsti. Tačiau po aršių valstybių narių derybų, kurios vyko pastarąsias dvi savaites, beveik visi generalinio sekretoriaus pasiūlymai buvo bent iš dalies pakeisti, vengta prisiimti griežtus įsipareigojimus. "Akivaizdu, kad negavome visko, ko norėjome. Tačiau pažanga pasiekta. Galime dirbti toliau", - teigė K. Annanas.

Valstybių lyderiai iki penktadienio turėtų patvirtinti pakoreguotą K. Anano pasiūlymų paketą.

Pagrindinės jo temos:

Terorizmas. Smerkiamos "visos terorizmo formos ir visi teroristiniai išpuoliai". Tačiau nėra suformuotas aiškus terorizmo apibrėžimas.

Žmogaus teisių taryba. Nuspręsta save diskreditavusią Žmogaus teisių komisiją pakeisti Žmogaus teisių taryba. Tačiau nenuspręsta, ar jos narius dviejų trečdalių dauguma rinks Generalinė Asamblėja.

Plėtra.Patvirtinamas grįžimas prie Tūkstantmečio plėtros tikslų, numatančių per nustatytą laiką perpus sumažinti pasaulyje skurdą, sustabdyti AIDS plitimą, pagerinti pradinį mokymą. Tačiau JAV griežtai priešinasi bet kokiems konkretiems įsipareigojimams ar ketinimams mažinti prekybos barjerus.

Taikos įtvirtinimo komisija. Kuriamos komisijos tikslas - padėti valstybėms, kurios stengiasi įtvirtinti taiką po neseniai pasibaigusio konflikto. JAV siekia, kad ji būtų atskaitinga Saugumo Tarybai, o besivystančios valstybės - Generalinei Asamblėjai. Įsipareigojimas ginti. Pasaulio vadovai turėtų pirmą kartą susitarti dėl formuluočių, leidžiančių tarptautinės bendruomenės intervenciją tose šalyse, kur vyksta etniniai valymai arba genocidas.

JT vidaus reforma. Vakarai nenori leisti K. Annanui savarankiškai vykdyti vidaus atskaitingumo, finansų audito, išorinio monitoringo ir kitų reformų. Besivystančios valstybės siekia, kad viską spręstų Generalinė Asamblėja. Bandymai susitarti dėl pokyčių Saugumo Taryboje atidėti.