Dokumentai, kurie Moon Jae-inui buvo pateikti netrukus po jo inauguracijos anksčiau šį mėnesį, buvo paredaguoti – iš jų pašalinta informacija apie keturis naujų raketų leidimo įrenginius, priklausančius šalyje dislokuotai Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemai (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD).

Pietų Korėja pernai sutiko, kad šalyje būtų dislokuota ši priešraketinės gynybos sistema, siekiant apsisaugoti nuo branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos grėsmės, nors tam piktai nepritarė Kinija.

Pekinas nuogąstauja, kad THAAD gali pakirsti jos karinius pajėgumus.

Du raketų leidimo įrenginiai jau buvo pietinėje Songdžu apygardoje, o dar keturių įrenginių buvimą daug kas įtarė, bet apie juos nebuvo skelbiama.

Aukščiausio rango karininkai, kurie praėjusią savaitę informavo Moon Jae-ino patarėją nacionalinio saugumo klausimais, sąmoningai pašalino informaciją apie bet kokius naujus įrenginius ar bendrą jų skaičių šalyje, sakė prezidento atstovas.

„Šios dalys ... buvo įtrauktos į pradinį informavimo pranešimą, kurį parengė darbo pareigūnas, bet vėliau jo viršininkai jas ištrynė“, – žurnalistams sakė Yoon Young-chanas.

Visi su pranešimo parengimu susiję karininkai pripažino, kad šios svarbios dalys redaguojant buvo pašalintos, pridūrė Yoon Young-chanas.

Antradienį gynybos ministras Han Min-goo, per pokalbį telefonu spaudžiamas prezidento, galiausiai pripažino naujų įrenginių buvimą, sakė atstovas.

Han Min-goo paskyrė nušalintoji prezidentė Park Geun-hye. Naujas gynybos ministras dar nepaskirtas.

Naujosios THAAD raketų baterijos į Pietų Korėją buvo atgabentos prieš Moon Jae-ino prisaikdinimą gegužės 10 dieną. Šiuo metu jos laikomos vienoje amerikiečių karinėje bazėje, nurodė prezidentūra, bet daugiau detalių nepateikė.

Pietų Korėjoje yra dislokuota 28 500 JAV karių. Šis didelis kontingentas yra 1950-1953 metų Korėjos karo palikimas.

Kodėl karininkai pašalino minimą informaciją, nenurodoma, bet kairiosios pakraipos Moon Jae-inas anksčiau yra reiškęs prieštaringus jausmus dėl THAAD.

Konservatyvi Park Geun-hye vyriausybė leido dislokuoti THAAD, nepaisant griežto Kinijos nepritarimo ir politinių bei ekonominių atsakomųjų priemonių.

Moon Jae-inas nori stabdyti dislokavimą ir sako, kad šį klausimą turi aptarti parlamentas.