Keli buvę ir dabartiniai oficialūs JAV pareigūnai tvirtina patys matę, kaip D. Trumpas ragino Kanados ir Meksikos vadovus susisiekti su juo mobiliuoju telefonu. Anot šaltinių, šiuo pasiūlymu kol kas pasinaudojo tik Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau.

Mobiliųjų telefonų numeriais D. Trumpas apsikeitė ir su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu. Kaip teigia vienas Prancūzijos pareigūnas, tai įvyko iš karto po šį mėnesį E. Macrono iškovotos pergalės prezidento rinkimuose. Ar E. Macronas galėtų tiesiogiai susisiekti su D. Trumpu, šią žinią pranešęs asmuo svarstyti atsisakė.

Visi protokolui prieštaraujantį JAV prezidento elgesio faktą paviešinę asmenys reikalavo užtikrinti anonimiškumą, mat buvo įsipareigoję neatskleisti pokalbių turinio. Nei iš Baltųjų rūmų, nei iš J. Trudeau biuro jokių minėto fakto komentarų gauti nepavyko.

Nors pasaulis žengia į priekį ir gyvenimą be mobiliojo ryšio įsivaizduoti sunku, vargu ar šalių lyderių susiskambinimą mobiliaisiais telefonais galima laikyti tinkama praktika. Juk diplomatiniu lygiu vykstantys valstybių vadovų skambučiai prilyginami itin reikšmingiems veiksmams.

Taigi, veikiausiai susidūrėme su dar vienu protokolo pažeidimu, kurį įvykdydamas prezidentas pademonstravo savo nepasitikėjimą oficialiais komunikaciniais kanalais. Formalumai ir diplomatinės taisyklės galėjo pasirodyti D. Trumpui kaip laisvę varžantys pančiai, nes prieš stodamas prie valstybės vairo jis buvo lengvai pasiekiamas telefonu ir elgėsi kaip jokių ribų nežinantis impulsyvus verslininkas.

Prezidentai paprastai naudojasi viena iš saugių telefono linijų. Saugaus ryšio aparatai įrengti Baltųjų rūmų Ypatingųjų situacijų darbo kabinete, Ovaliniame kabinete, taip pat prezidento limuzine. Pasak nacionalinio saugumo specialistų, net skambučiai iš D. Trumpui vyriausybės išduoto mobiliojo telefono nėra saugūs – jų tikrai gali slapta pasiklausyti, pavyzdžiui, užsienio vyriausybių patikėtiniai.

„Atviro ryšio linija nėra apsaugota, o tai reiškia, kad visi, turintys galimybę stebėti ir klausytis pokalbių, kaip tik tai ir daro“, – sako buvęs Pentagono patarėjas ir Nacionalinio saugumo tarybos narys Derekas Cholletas, dabar priklausantis organizacijos „German Marshall Fund of the United States“ ekspertų grupei.

Anot D. Cholleto, prezidento turimas telefonas nėra saugus, o kas nors juk gali užsiimti šnipinėjimu, todėl reikia turėti omeny, kad visi per vykstančius pokalbius sakomi dalykai gali būti girdimi ir tų, kuriems nėra skirti.