Australų pedofilai dažnai leidžiasi į nebrangias keliones į gretimas Pietryčių Azijos ir Ramiojo vandenyno salų šalis, kad ten išnaudotų vietos vaikus.

Šalies užsienio reikalų ministrė Julie Bishop sakė, kad pagal įstatymą, kurio projektas netrukus bus pristatytas parlamentui, bus atšaukti 20 tūkst. pedofilų, įrašytų į nacionalinį vaikų seksualinių išnaudotojų sąrašą, pasai.

„Bendruomenė vis labiau nerimauja dėl pažeidžiamų vaikų seksualinio išnaudojimo, ir šis bendruomenės susirūpinimas yra pagrįstas“, – sakė ji žurnalistams.

Pernai beveik 800 į minėtą sąrašą įtrauktų asmenų iš Australijos lankėsi užsienyje, o maždaug pusė jų vyko į Pietryčių Aziją, teigė diplomatijos vadovė.

„Bus naujas įstatymas, padarysiantis Australiją pasaulio lydere saugant pažeidžiamus vaikus nuo sekso turizmo mūsų regione“, – sakė J.Bishop.

Australijos teisingumo ministras Michaelas Keenanas sakė, kad jokia kita šalis neturi tokio draudimo. Pasak jo, kasmet prie to vaikų seksualinių išnaudotojų sąrašo gali būti pridedama po 2,5 tūkst. naujų pažeidėjų; jie irgi prarastų savo pasus.

Šiame sąraše dabar yra 3,2 tūkst. pavojingų nusikaltėlių; jie visam laikui prarastų teisę išvykti iš šalies. Mažiau pavojingi pažeidėjai galėtų atgauti pasus po kelerių metų, jei laikytųsi tam tikrų sąlygų.

Nepriklausomas senatorius Derrynas Hinchas, vaikystėje patyręs seksualinę prievartą ir dukart įkalintas už tai, kad per radiją paskelbė pedofilų tapatybes, nepaisydamas teismo draudimo tai padaryti, sakė prisidėjęs prie šios vyriausybės iniciatyvos.

D. Hinchas sakė nežinojęs, kad nuteisti pedofilai gali keliauti į užsienį, kol pernai, iškart po to, kai buvo išrinktas į Senatą, gavo laišką iš australų aktorės ir vaiko teisių aktyvistės Rachel Griffiths.

„Jei galime atimti pasą iš bankrutavusio asmens, kodėl negalime neleisti mūsų pedofilams keliauti į Mianmarą?“ – rašė ji. Australijos teisės aktai numato, kad bankrutavęs asmuo negali keliauti į užsienį be patikėtinio leidimo.

Prie įstatymo projekto rengimo prisidėjęs senatorius sakė, kad pedofilams, kuriems prireiktų išvykti svarbiais verslo ar šeimos reikalais, taip pat užsienyje gyvenantiems pedofilams, kurie pasibaigus vizai turės grįžti į Australiją, bus išduoti laikini pasai.

„Tai nebus taikoma paaugliui, pagautam nepadoriai susirašinėjant su savo 15-mete mergina“, – sakė D. Hinchas.

„Žinau, kad kartais - mano manymu, neteisingai - jie patenka į registrus, bet stengiamės padaryti, kad nebepatektų“, – pridūrė jis.

Australijos užsienio reikalų ministrės teigimu, Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono atstovai ragino jos šalį labiau pasistengti kovoti su vaikų sekso turistais.

„Mūsų regiono šalyse tikrai smarkiai nerimaujam dėl Australijoje registruotų vaikų seksualinių išnaudotojų, prisidedančių prie vaikų sekso turizmo industrijos, skaičiaus“, – sakė J. Bishop.

Šalis bandė kovoti su australų vaikų sekso turistais pripažindama nusikalstama veika vaikų seksualinį išnaudojimą užsienyje. Už šį nusikaltimą Australijos piliečiams ir gyventojams gresia iki 25 metų laisvės atėmimo bausmė.