Per televiziją transliuotoje kalboje Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas pranešė, kad grupuotės nusiginklavimo terminas pratęsiamas 20 dienų.

Pagal pernai pasirašytą susitarimą, kovotojai visus ginklus Jungtinėms Tautoms (JT) privalėjo atiduoti iki antradienio.

FARC vadai tvirtino pirminio termino negalėję laikytis todėl, kad vėlavo specialių demobilizuotiems kovotojams apgyvendinti skirtų stovyklų statybos.

Remiantis susitarimu, pasiektu po ketverius metus trukusių derybų Kuboje, maždaug 7 tūkst. kovotojų 26 pereinamosiose zonose iki gegužės 30 dienos buvo įsipareigoję atiduoti savo ginklus JT.

„Pasiekėme bendrą susitarimą su JT ir FARC, kad nusiginklavimas baigsis ne rytoj, kaip planuota, o po 20 dienų“, - pirmadienį sakė J. M. Santosas.

„Datos pasikeitimas niekaip nekeičia tvirto vyriausybės ir FARC apsisprendimo ir aiškaus jų įsipareigojimo laikytis šio susitarimo“, - kalbėjo Kolumbijos prezidentas.

J. M. Santosas taip pat informavo, kad terminas, iki kurio sukilėliai galės likti demobilizacijos stovyklose, bus pratęstas iki rugpjūčio 1 dienos. Po šios datos visi kovotojai privalės pradėti reintegracijos į pilietinę visuomenę procesą.

Kolumbijos vyriausybės ir FARC pernai pasiektas susitarimas užbaigė daugiau kaip penkis dešimtmečius trukusį ginkluotą konfliktą.

Už pastangas pasiekti susitarimą su FARC Kolumbijos prezidentui Ch. M. Santosui pernai buvo įteikta Nobelio taikos premija.