Užsienio reikalų ministerija pirmadienio popietę paskelbė nepageidaujamais šalyje penkis asmenis ir įteikė Rusijos ambasadoriui Moldovoje Faritui Muchametšinui notą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas ministerijos patarėjas, tačiau jis nenurodė, dėl ko buvo priimtas toks sprendimas.

F.Muchametšinas savo ruožtu patvirtino notą gavęs, tačiau detaliau pakomentuoti situaciją atsisakė.

Šis žingsnis buvo žengtas tvyrant didelei įtampai tarp prorusiškų pažiūrų prezidento ir vakarietiškos vyriausybės. Be kita ko, vienas Moldovos diplomatas buvo apkaltintas valstybės paslapčių išdavimu Rusijos ambasados atašė.

Užsienio reikalų ministerijos notoje nurodoma, kad penki rusų diplomatai per 72 valandas privalo palikti šalį, sakė prezidentas Igoris Dodonas. Jis pasmerkė šį proeuropietiškų pažiūrų vyriausybės sprendimą.

„Vyriausybė ėmėsi pasipiktinimą keliančių veiksmų Rusijos ambasados atžvilgiu, – rašė jis socialiniame tinkle „Facebook“. – Esu giliai pasipiktinęs šiuo nedraugišku Moldovos diplomatinio korpuso atstovų žingsniu ir kategoriškai jį smerkiu.“

„Tai veikiausiai buvo padaryta Vakarų įsakymais, – pridūrė jis. – Šis šiurkštus žingsnis neliks be neigiamų pasekmių.“

Nors viešai tų rusų diplomatų pavardės nenurodomos, kovą pasirodė pranešimų, kad Rusijos ambasados karo atašė patarėjas Aleksandras Grudinas iš buvusio Moldovos įstatymų leidėjo Jurijaus Bolbočano gavo slaptos informacijos.

Kai kovą pasirodė vaizdo įrašas iš J.Bolbočano ir A.Grudino susitikimo, įstatymų leidėjas buvo suimtas ir apkaltintas valstybės išdavyste.

Moldova, esanti tarp Ukrainos ir Rumunijos, kultūros, kalbos ir politikos atžvilgiu nuolat svyruodavo tarp Rytų ir Vakarų. Lapkritį išrinktas prezidentas I.Dodonas sakė sieksiąs artimesnių santykių su Maskva.

Šiemet Moldovos vadovas pareiškė, kad norėtų atšaukti šalies asociacijos su Europos Sąjunga sutartį ir atkurti ankstesnius gerus santykius su Maskva. Tačiau tokius prezidento planus smerkia šalies provakarietiškai nusiteikę politikai.

Praeitą savaitę Estija taip pat išsiuntė du Rusijos diplomatus: penktadienį buvo pranešta, kad Rusijos generaliniam konsului Narvoje Dmitrijui Kazionovui ir konsului Andrejui Surgajevui nurodyta palikti šalį.

Pirmadienį Rusijos užsienio reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Vladimiras Titovas pavadino rusų diplomatų išsiuntimą iš Estijos provokacija ir pareiškė, kad jo šalis atsakys į šiuos veiksmus tokiu pat žingsniu.