Nors pradėjęs pirmąją per savo kadenciją kelionę į užsienį D. Trumpas daug šypsojosi, galiausiai jis perėjo prie priekaištų Amerikos partneriams Europoje dėl nepakankamo gynybos finansavimo ir nepritarė jų požiūriui į prekybos klausimus ir pasaulinio klimato atšilimo keliamas problemas.

Šeštadienį, paskutinę savo kasmetinio susitikimo dieną, G-7 lyderiai pradėjo diskusijomis su Etiopijos, Kenijos, Nigerio, Nigerijos ir Tuniso lyderiais.

Šios penkios Afrikos šalys yra labai svarbios veikėjos Europos migracijos krizėje. Iš jų šimtai tūkstančių žmonių plūsta prie Viduržemio jūros ir leidžiasi į mirtinai pavojingas keliones, ieškodami geresnio gyvenimo Senajame žemyne. Šiemet G-7 pirmininkaujanti Italija šį susitikimą organizavo Sicilijoje, kad pabrėžtų savo artumą šiai krizei.

Tačiau netgi šis žingsnis, kurstė susitikimo dalyvių nesantarvę, nes D. Trumpas, kaip nurodo italų šaltiniai, priešinosi organizuojančios šalies pageidavimui, kad būtų paskelbta deklaracija, pabrėžianti migracijos keliamus pavojus, bet taip pat ir jos teikiamus privalumus.

Tokia retorika atrodo visiškai nepriimti Baltiesiems rūmams, siekiantiems uždrausti atvykti į Jungtines Valstijas žmonėms iš šešių musulmoniškų šalių.

Septynios ekonomiškai pajėgiausios valstybės tradiciškai būdavo uolios laisvosios prekybos šalininkės.

Per praeitų metų G-7 viršūnių susitikimą Japonijoje buvo paskelbtas ilgas komunikatas, kuriame raginta priešintis protekcionizmui, taip pat padėti pabėgėliams ir kovoto su klimato kaita.

Tačiau tuomet Baltuosiuose rūmuose tebešeimininkavo Barackas Obama. Jo įpėdinis dabar pasiryžęs pasukti į šalį nuo tradicinio G-7 kurso.

D. Trumpas grasino pasitraukti iš Paryžiaus sutarties, įpareigojančias valstybes dėti pastangas, kad būtų sulėtintas pasaulio klimato šiltėjimas.

„Jo sprendimai bus pagrįsti tuo, kas geriausia Jungtinėms Valstijoms“, – per kasmetines derybas, šįkart vykstančias Sicilijoje, sakė aukšto rango ekonomikos patarėjas Gary Cohnas.

Šis D. Trumpo principas atitinka jo rinkimų kampanijos šūkį „Pirmiausiai – Amerika“, praeitais metais padėjusį nekilnojamojo turto magnatui užimti Baltuosius rūmus.

Tikėtina, kad dėl šios priežasties G-7 lyderiai savo baigiamajame pranešime šeštadienį tikriausiai nebekartos prieš protekcionizmą nukreiptos retorikos, juolab kad D.Trumpas šią savaitę pareiškė, jog dėl savo prekybos praktikos vokiečiai yra „labai, labai blogi“.

Nesutarimų mastą atskleidžia susitikimo šeimininkų italų prognozės, kad šeštadienio popietę bus paskelbtas tik šešių puslapių galutinis komunikatas. Praeitais metais G-7 viršūnių susitikimo galutinė deklaracija buvo 32 puslapių.

Susitikimo dalyviai penktadienį vienu klausimu buvo vieningi: jie palaikė Didžiosios Britanijos prašymą paraginti interneto paslaugų tiekėjus ir socialinių tinklų bendrovės uoliai kovoti su internete platinama džihadistų propaganda. G-7 lyderiai pademonstravo solidarumą su Jungtine Karalyste, kur pirmadienį per sprogdinimą popmuzikos koncerte Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste žuvo 22 žmonės.

Paragintas Japonijos Didysis septynetas taip pat vieningai pasmerkė Šiaurės Korėją, neseniai surengusią virtinė balistinių raketų bandymų.

Nedarnus choras

Penktadienį pasibaigus diskusijoms Sicilijoje buvo surengtas klasikinės muzikos koncertas senoviniame graikų amfiteatre, netoli rūkstančio Etnos ugnikalnio.

Tačiau D. Trumpas susitikime atrodo dainuojantis pagal skirtingas natas, o Didysis septynetas praranda darnų balsą, už scenos skambant garsioms Rusijos ir Kinijos melodijoms.

Šiame koncerte girdisi ir kitokių šaižių natų: Vašingtone tęsiamas tyrimas dėl numanomo Rusijos kišimosi į praeitais metais vykusius JAV prezidento rinkimus, galbūt prisidėjusio prie D.Trumpo pergalės.

Praeitą naktį dienraštis „The Washington Post“ paskelbė naują sukrečiančią žinią, kad D.Trumpo žentas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) prieš prezidento inauguraciją esą pateikė pasiūlymą Rusijos ambasadoriui, kad Baltieji rūmai ir Kremlius įkurtų slaptą, nuo pasiklausymų apsaugotą ryšių liniją.

D. Trumpas šį pareiškimą griežtai paneigė.

Tikėtina, kad JAV prezidentas iš Sicilijos išvyks nesurengęs baigiamosios spaudos konferencijos, kokias paprastai organizuoja G-7 lyderiai.