D. Trumpas į Belgijos sostinę atvyko iš Italijos. Anksčiau trečiadienį Vatikane jis susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir dar susitiks su Italijos prezidentu Sergio Mattarella bei premjeru Paolo Gentiloni.

JAV vadovas ir jo sutuoktinė Melania apsistojo Jungtinių Valstijų ambasadoje, įsikūrusioje Briuselio rajone, kuriame yra daug valdžios institucijų.

Trečiadienio vakarą Trumpus karališkuosiuose rūmuose priėmė Belgijos karalius Philippe'as ir karalienė Mathilde. Vėliau tuose pačiuose rūmuose vyko dalykinis D. Trumpo ir Belgijos ministro pirmininko Charles'io Michelio susitikimas.

Visgi svarbiausi D. Trumpo susitikimai Briuselyje suplanuoti ketvirtadienį.

Belgijos sostinės „Europos kvartale“ D. Trumpas ketvirtadienio rytą susitiks su Europos Tarybos pirmininku Donaldu Tusku bei Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu. Vėliau prie jų prisijungs ir Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani bei ES užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini.

Tuo tarpu pirmoji JAV ponia aplankys velionės karalienės Fabiolos vardu pavadintą vaikų ligoninę.

Vėliau D. Trumpas pietaus su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

16 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku D. Trumpas vyks į naujosios NATO būstinės atidarymą. Jame vėliau įvyks Aljanso viršūnių darbo vakarienė.

Šias dvi dienas Briuselio gyventojai ir svečiai susidurs su gausybe nepatogumų transporte, taip pat ir oro uostuose, nes be JAV prezidento į Belgijos sostinę suvažiuos visų NATO narių valstybių ir vyriausybių vadovai.

Trečiadienio vakarą virš Briuselio bus surengta rytoj vyksiančio karinių oro pajėgų parado generalinė repeticija. Dėl to šias dvi dienas apie 40 min. oro erdvė virš miesto bus paskelbta neskraidymo zona.

Pasak Belgijos žiniasklaidos, ir tiek laiko pakaks, kad būtų sujauktas kelių dešimčių keleivinių lėktuvų reisų tvarkaraštis.

Miesto valdžia ir žiniasklaida ragina automobilių vairuotojus šiomis dienomis rinktis viešąjį transportą, nes bus uždarytas eismas didelėje Briuselio dalyje. Pavyzdžiui, ketvirtadienį didžiąją dienos dalį bus draudžiamas eismas Leopoldo III bulvaru, vedančiu į NATO būstinę. Be to, automobilių stovėjimo aikštelėse, esančiose netoli karališkųjų rūmų, JAV ambasados ir viešbučio, kur apsistos amerikiečių delegacija, laikinai uždrausta statyti automobilius.

Kaip praneša policija, ir viešojo transporto keleiviai patirs nepatogumų. Kuriam laikui bus uždarytos kelios metropoliteno stotys, esančios „Europos kvartale“, o tramvajai ir autobusai turės ilgokai palaukti, kol pravažiuos visų delegacijų kortežai.

Federalinė ir sostinės valdžia pranešė, kad imtasi visų reikalingų saugumo priemonių, kurios numatytos vykstant tokiems renginiams, o poreikio skelbti aukštesnį teroro grėsmės lygį nėra. Šalyje po pernai kovą Briuselį sukrėtusių teroro išpuolių paskelbta trijų balų iš keturių galimų teroro grėsmė.

Briuselyje patruliuos per 4 tūkst. policijos pareigūnų iš visos šalies, o jiems padės ir kolegos iš Liuksemburgo bei Nyderlandų.

Gegužės 24 ir 25 dienomis Belgijos ir kelių kitų ES šalių pilietinės visuomenės organizacijos rengia protesto akcijas prieš D.Trumpo vizitą Briuselyje. Trečiadienį vyks eitynės „Trump not Welcome“ („Trumpas nelaukiamas“), kuriose rengiasi dalyvauti apie 10 tūkst. žmonių. Protestuotojai rengia ir prieš NATO nukreiptus šūkius. Aktyvistai Aljansą kaltina skatinant ginklavimosi varžybas, dėl kurių, anot jų, mažiau lėšų tenka pastangoms spręsti socialines problemas.

Briuselio policijos vadovybė tvirtina, kad šios akcijos suderintos su valdžia, o pareigūnai palaiko ryšius su protesto organizatoriais. Pasak policijos, eitynės nesukels jokios grėsmės viešajai tvarkai ar piliečių saugumui.

D. Trumpas atvyko į Briuselį

D. Trumpas trečiadienį atvyko į Briuselį, kur vyks pirmosios jo, JAV prezidento derybos su NATO ir ES šalių vadovais, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Atvykęs iš Romos po bendravimo su popiežiumi Pranciškumi, D.Trumpas trečiadienį susitiks su Belgijos karaliumi Philippe ir karaliene Mathilde, taip pat Belgijos ministru pirmininku Charles Micheliu prieš ES ir NATO viršūnių susitikimą ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)