D. Trumpas pareiškė „padarysiąs viską“, kad padėtų Izraeliui ir Palestinai pasiekti taiką. Izraelis ir Palestina jau daugiau kaip trejus metus nevedė tiesioginių derybų, informuoja BBC.

Susitikimo su Palestinos lyderiu Mahmoudu Abbasu metu JAV lyderis kalbėjo apie naują viltį regionui. Tai paskutinė D. Trumpo vizito Artimuosiuose Rytuose diena, tačiau tiek Vakarų Krante, tiek Gazos Ruože palestiniečiai surengė aršius protestus prieš D. Trumpo vizitą.

JAV lyderis teigė į Betliejų atvykęs, nes jautė viltį. Remiantis „Euronews“ pranešimais, Betliejų, kuriame vyko susitikimas su Palestinos prezidentu, D. Trumpas pavadino „įmantriu miestu“.

„Taika - pasirinkimas, kurį privalome priimti kasdien, o Jungtinės Valstijos yra čia tam, kad padėtų tą svajonę padaryti įmanomą žydams, krikščionims ir musulmonams vaikams regione“, - sakė D. Trumpas.

Paklausus apie galimą taikos susitarimą tarp izraeliečių ir palestiniečių, buvęs verslininkas D. Trumpas atsakė: „Girdėjau, kad tai vienas sudėtingiausių susitarimų iš visų. Tačiau esu įsipareigojęs bandyti pasiekti taikos susitarimą tarp izraeliečių ir palestiniečių. Negaliu sulaukti, kol dirbsiu su šiais lyderiais dėl ilgalaikės taikos“.

Savo ruožtu Palestinos lyderis M. Abbasas pasveikino „kilnią ir įmanomą D. Trumpo misiją“.

Savo pasisakyme D. Trumpas taip pat pasmerkė vėlų pirmadienio vakarą Mančesterio arenoje įvykdytą teroristinį išpuolį.

D. Trumpas derybų į Betliejų išvyko kitą dieną po itin simboliško apsilankymo prie Raudų sienos Jeruzalėje ir susitikimo su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Po derybų su palestiniečių prezidentu D. Trumpas sugrįš į Jeruzalę ir apsilankys Holokausto tyrimų ir atminimo centre „Yad Vashem“, o savo dviejų dienų vizitą užbaigs pasakydamas kalbą Izraelio muziejuje.

D. Trumpo apsilankymas Izraelyje ir palestiniečių teritorijose yra vienas iš jo pirmosios užsienio kelionės tapus prezidentu etapų. Šią kelionę jis pradėjo Saudo Arabijoje, kur paragino musulmonų lyderius priešintis ekstremizmui.

D. Trumpas kalbėjo apie galimybę atgaivinti seniai įstrigusias pastangas siekti taikos tarp Izraelio ir palestiniečių, tačiau faktiškai nepateikė jokių detalių apie savo planus.

Anksčiau pirmadienį JAV prezidentas piktai užsipuolė seną Izraelio priešininką Iraną ir sakė, kad niekada negalima leisti jam įgyti branduolinių ginklų. D. Trumpas taip pat kritikavo Teheraną už paramą „teroristams“, turėdamas galvoje regione veikiančias Irano palaikomas kovotojų grupuotes.

Jis sakė, kad Iranui derėtų padėkoti Jungtinėms Valstijoms už 2015 metais Teherano ir didžiųjų pasaulio valstybių pasirašytą susitarimą dėl jo branduolinės programos, nes jis atvėrė kelią atšaukti šiitiškai respublikai taikytas tarptautines sankcijas.

„Užuot padėkoję Jungtinėms Valstijoms, dabar jie jaučiasi išdrąsėję“, – sakė D. Trumpas.

Praėjusią savaitę Irano prezidentu perrinktas Hassanas Rouhani pirmadienį išjuokė JAV strategiją Artimuosiuose Rytuose ir sakė, kad Saudo Arabijoje įvykęs D.Trumpo susitikimas su arabų valstybių lyderiais buvo „tik šou“.