Sprogimas nugriaudėjo maždaug 22:35 val. vietos (00:35 val. Lietuvos laiku). Tikslios sprogimo detalės kol kas neaiškios. Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May sakė, kad jos „mintys yra su nukentėjusiaisiais per šį siaubingą teroro aktą“.

BBC praneša, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 22 žmonių, sužeisti 59. Jauniausia teroro akto auka – pradinės mokyklos amžiaus.

Antradienio popietę atsakomybę už išpuolį prisiėmė vadinamoji „Islamo valstybė“.

Antradienio vakarą Didžiosios Britanijos policija patvirtino, jog sprogdintojas - 22 metų Salmanas Abedi. Vyksta tolesnis tyrimas siekiant identifikuoti kuo daugiau asmenų susijusių su Mančesterio įvykiais.

Sprogdintojas - mirtininkas žuvo įvykio vietoje.

Suimtas įtariamasis

Po to, kai pasirodė pranešimai apie įtartiną paketą Mančesterio Arendale prekybos centre, jame kilo panika, žmonės ėmė bėgti iš jo.

Policija prekybos centre sulaikė įtariamąjį 23-ejų vyrą, kuris gali būti susijęs ir su prieš tai surengta ataka koncertų salėje.

„Kalbant apie vykstantį tyrimą dėl praėjusios nakties siaubingo išpuolio Mančesterio arenoje, galime patvirtinti, kad suėmėme 23 metų vyrą Pietų Mančesteryje“, – sakoma policijos pareiškime.

Saugumo tarnybos teigia žinančios teroristo tapatybę

Antradienio popietę Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May pareiškė, kad saugumo tarnybos ieško atsakymo į klausimą, ar užpuolikui buvo padedama.

Th. May sakė, kad saugumo tarnybos mano žinančios užpuoliko tapatybę, bet negali viešinti jo pavardės. Po šio pareiškimo premjerė ruošiasi važiuoti į Mančesterį.

Patvirtinta vienos aukos tapatybė

Lankašyro koledžo atstovas patvirtino, kad viena iš vakar įvykdyto teroristinio išpuolio aukų – Leilande esančio Runshaw koledžo studentė.
Pasak koledžo atstovo, žuvusioji yra antrus metus koledže besimokiusi Georgina Callander.

„Su didžiuliu liūdesiu tenka pripažinti, kad viena iš pirmadienį Mančesteryje surengtos atakos aukų – Runshaw koledžo studentė. Georgina Callander į mūsų koledžą perėjo iš „Bishop Rawstorne“ mokyklos ir jau antrus metus mokėsi sveikatos apsaugos ir socialinės pagalbos kurse.

Reiškiame gilią užuojautą visiems G. Callander artimiesiems, draugams ir tiems, kuriuos palietė ši skaudi netektis“, – skelbiama pranešime.
Koledžo vadovybė patikino suteiksianti visą būtina paramą, kurios tik gali prireikti šiuo tragišku momentu.

Socialiniuose tinkluose merginos draugai pradėjo dalintis atsisveikinimo žinutėmis.

Socialinėse medijose pasklido koncerte dalyvavusių ir po bombos sprogimo dingusių žmonių nuotraukos. Jų artimieji prašo visų žmonių pagalbos ir ieško dingusiųjų visais įmanomais būdais.

Teroristas žuvo atakos metu

Policija taip pat skelbia, kad teroristas, kuris nešėsi bombą kuprinėje, žuvo per teroro aktą. Mančesterio policija mano, kad teroristas veikė vienas, tačiau tikrina, ar jis nebuvo didesnio teroristų tinklo dalimi.

„Užpuolikas, galiu patvirtinti, žuvo arenoje. Mes manome, kad teroristas nešėsi savadarbę bombą, ją detonavo koncerto metu“, – sakė I. Hopkinsas.

Liudininkai praneša, kad per ataką galėjo būti detonuoti du sprogmenys, nors kol kas patvirtintas tik vienas sprogimas. Netrukus po sprogimo policija rado dar vieną įtartiną paketą ir jį detonavo, tačiau paaiškėjo, jog tai nebuvo sprogmuo.

A. Grande jaučiasi palūžusi

Ariana Grande per išpuolį nenukentėjo, tai po išpuolio pranešė jos atstovai.

Dainininkė skelbia esanti sukrėsta ir palūžusi.

Užfiksuota sprogimo akimirka:

Vaizdo įrašas iš koncerto salės po sprogimo:

Suspenduota rinkimų kampanija

Th. May po išpuolio suspendavo savo rinkiminę kampaniją. „Dirbame visu pajėgumu, kad kuo greičiau išsiaiškintume visas įvykio aplinkybes“, – teigė premjerė.

Nepatvirtintais duomenimis, ataką galėjo įvykdyti savižudis sprogdintojas.

„Facebook“ po išpuolio aktyvavo saugumo patikros funkciją.

Liudininkai praneša apie po sprogimo kilusią paniką. Andy Holey BBC tvirtino, kad atvyko prie koncerto salės pasiimti savo žmonos ir vaikų, kai nugriaudėjo sprogimas. „Kol laukiau, nugriaudėjo sprogimas ir nubloškė mane apie dešimt metrų nuo vienų durų iki kitų“, – sakė A. Holey.

„Atsikėliau ir pamačiau gulinčius kūnus ant žemės. Mano pirma mintis buvo bėgti į vidų ir ieškoti šeimos. Kai jų neradau, puoliau laukan prie policijos ir ugniagesių, ieškojau tarp išneštų kūnų. Galiausiai pavyko jas rasti sveikas ir gyvas“, – po išpuolio teigė vyras.

Sprogimas koncertų salėje Mančesteryje

Policija patarė žmonėms vengti lankytis netoli Mančesterio arenos. Netoliese esanti Viktorijos traukinių stotis buvo evakuota, visi reisai atšaukti.

„Eismo sutrikimai tikėtini iki pat dienos pabaigos“, – sakoma Nacionalinių geležinkelių pranešime.

Praėjus kelioms valandoms po numanomos atakos policija parke, netoli arenos. sunaikino įtartiną daiktą valdomu sprogdinimu. Vis dėlto paaiškėjo, kad ten tebuvo palikti rūbai, nurodė pareigūnai.

Į nelaimės vietą buvo pasiųsta daugybė greitosios pagalbos automobilių ir sprogmenų ekspertų grupė. Miesto gyventojai priėmė į savo namus nakvoti koncerto klausytojus, įstrigusius mieste, kai buvo sustabdytas traukinių eismas.

Britanijos premjerė Theresa May pasmerkė „piktinančią teroristinę ataką“.

„Visos mūsų mintys – su aukomis ir paveiktų žmonių šeimomis“, – sakoma jos pranešime.

23 metų A.Grande nėra žinoma dėl kokių nors politinių pažiūrų, o į jos koncertus daugiausia renkasi paaugliai ir vaikai.

„Palūžusi, – po šio išpuolio dainininkė parašė „Twitter“. – Reiškiu užuojautą iš pačių širdies gelmių. Neturiu žodžių.“

Šis išpuolis yra daugiausia gyvybių nusinešusi ataka Britanijoje nuo 2005 metų.

Lidso mieste gyvenantis Gary Walkeris BBC radijo 5-ajam kanalui sakė, kad per sprogimą skeveldra jam pataikė į koją, o jo žmona buvo sužeista į pilvą, kai abu laukė iš koncerto išeinančių savo dukrų.

„Išgirdome, kai prasidėjo paskutinė daina, tada staiga blykstelėjo didžiulis žybsnis, pasigirdo trenksmas ir pasklido dūmai“, – sakė vyras.

Mančesterio arena nurodė, kad sprogimas įvyko „šalia pastato, viešoje erdvėje“.

Koncerte buvusi aktorė Isabel Hodgins sakė televizijai „Sky News“: „Visus buvo apėmusi panika, ant laiptų kilo spūstis.“

„Kai mes ėjome lauk, koridorius buvo pilnas, atsidavė degėsiais, buvo gana daug dūmų“, – pridūrė ji.

„Tai tiesiog sukrečiama; jaučiamės smarkiai sukrėsti. Mums tiesiog pasisekė, kad saugiai ištrūkome“, – sakė aktorė.

Koncertas Mančesteryje buvo trečias per A.Grande gastroles „The Dangerous Woman Tour“. Dainininkė per jį reklamuoja savo trečiąjį studijinį albumą „Dangerous Woman“.

A.Grande pirmąkart išgarsėjo 2010 metais, vaidindama televizijos vaikams „Nickelodeon“ komiškame seriale „Victorious“.

23 metų A.Grande vėliau vaidino keliuose serialuose, įskaitant „iCarly“, ir pradėjo solinę karjerą.

Jos turas prasidėjo vasarį Finikse. Po koncerto Mančesteryje turėjo įvykti dar keli atlikėjos pasirodymai Europos šalyse, įskaitant Belgiją, Lenkiją, Vokietiją, Šveicariją ir Prancūziją. Toliau A. Grande turas turėtų vykti Amerikoje ir Azijoje.

Mančesteris yra 260 km į šiaurės vakarus nutolęs nuo Londono. Miestą 1996 metais sukrėtė airių respublikonų armijos (IRA) surengtas sprogdinimas, per kurį nukentėjo didelė dalis Mančesterio centro. Nors gyvybių šis incidentas nepareikalavo, buvo sužeista per 200 žmonių.

Vyriausybė šaukia skubų pasitarimą

Britanijos premjerė sakė, kad vyriausybė stengiasi išsiaiškinti „visas incidento, kurį policija laiko piktinančia teroro ataka, detales“.

Vėliau šiandien Th.May pirmininkaus skubiai šaukiamam vyriausybės ypatingojo komiteto (COBRA) posėdžiui. Ji ir kiti kandidatai laikinai sustabdė artėjančių rinkimų agitacijos kampanijas.