Metalinė skrynia su šventojo šonkauliu buvo atskraidinta į Maskvos Vnukovo oro uostą, kur nusidriekė ilga eilė tikinčiųjų. Jie lenkdavosi ir bučiuodavo skrynią stikliniu dangčiu.

Vėliau relikvija buvo nuvežta į didžiulę Kristaus Išganytojo katedrą. Šie maldos namai buvo susprogdinti 1931 metais oficialiai ateistinėje Sovietų Sąjungoje ir atstatyti subyrėjus komunistinei supervalstybei.

Liepos mėnesį relikvija bus pervežta į Sankt Peterburgą, o dar po mėnesio grįš į bažnyčią Baryje Italijoje, kur buvo laikoma nuo 1087 metų. Numatoma, kad Rusijoje relikviją aplankys didžiulės ortodoksų minios.

Dėl relikvijos laikino perkėlimo pernai vasarį susitarė popiežius Pranciškus ir Rusijos patriarchas Kirilas, per pirmąjį Katalikų Bažnyčios ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovų susitikimą.

Iki šiol daugiau nei devynis šimtmečius Baryje laikyta relikvija iš šio Italijos miesto išvežta pirmą kartą.

Kristaus Išganytojo katedroje iškilmingai sutikdamas relikviją Kirilas sakė, kad šv. Mikalojui priskiriama daug stebuklų ir „Tėvynės bei mūsų liaudies išgelbėjimas nuo daugelio, daugelio istorinių katastrofų“.

Šv. Mikalojus, kurį Rusijos Bažnyčia vadina šventuoju Nikolajumi Stebukladariu, buvo Miros – dabar Turkijos Demrės miesto – vyskupas ir garsėjo dosnumu.

Viena jam priskiriama istorija teigia, kad jis skyrė auksinių monetų neturtėlio trijų dukterų kraičiui, nes tas žmogus nerimavo, kad jos liks netekėjusios ir galiausiai praras reputaciją. Pagal kai kurias šios istorijos versijas, monetos buvo įmestos pro langą ir įkrito į padžiautas kojines.

Ši istorija davė pradžią Kalėdų tradicijai dovanoti dovanas kojines pakabinusiems vaikams, Vakarietiškas Kalėdų Senelio vardas Santa Klausas yra šventojo Mikalojaus vardo variantas.

Tarp jam priskiriamų stebuklų yra pirklių įtikinimas iškrauti iš laivo grūdus, kad būtų pamaitintas badaujantis miestas, ir tų grūdų papildymas, kai laivas pasiekė savo kelionės tikslą.

Rusijos valstybinė televizija „Rossija 24“ kelias valandas tiesiogiai transliavo relikvijos išgabenimą iš Bario ir jų atvykimą į Maskvą.

Prie Kristaus Išganytojo katedros šimtai dvasininkų buvo suformavę gyvąjį koridorių, kuriuo patriarchas iš šventovės nuėjo prie relikviją iš oro uosto atvežusio autobuso.

Į sausakimšą katedrą, kurioje telpa maždaug 10 tūkst. žmonių, skrynią su relikvija ant pečių įnešė keturi vyskupai.

Šimtai žmonių žuvo susirinkę ir aplinkinėse gatvėse. Daug tikinčiųjų atvyko iš kitų Rusijos regionų ir kaimyninių valstybių.

Relikviją lydėjo iškilmingas Maskvos cerkvių varpų gaudesys.

Nuo gegužės 22 iki liepos 12 dienos tikintieji šventąją relikviją pamatyti galės Kristaus Išganytojo katedroje Maskvoje, o nuo liepos 13 iki liepos 28 dienos – Sankt Peterburge.

Į Rusiją pirmą kartą iš Italijos atkeliavusi šv. Mikalojaus relikvija Sankt Peterburge tikintiesiems tikriausiai bus eksponuojama Šv. Aleksandro Neviškio vienuolyne.

Šv. Mikalojus yra vienas labiausiai garbinamų katalikų ir stačiatikių šventųjų visame krikščioniškame pasaulyje. Kasmet į Barį aplankyti šio šventojo relikvijos iš Maskvos patriarchato atvykdavo šimtai piligrimų.

Nors oficialiai Rusija yra pasaulietinė, moralinis Ortodoksų Bažnyčios autoritetas nuolat augo vadovaujant prezidentui Vladimirui Putinui, palaikančiam Bažnyčios pastangas propaguoti tradicines konservatyvias šeimos vertybes. Bažnyčios nepritarimas gėjų teisėms yra laikomas veiksniu, nulėmusiu Rusijos įstatymą dėl draudimo skleisti vadinamąją gėjų propagandą nepilnamečiams.

Ortodoksų aktyvistai yra privertę uždaryti kelias meno parodas, o pernai pasiekė, kad būtų uždraustas vieno provincijos teatro planuotas pastatymas „Jėzus Kristus superžvaigždė“.