„Bet kokie kariniai veiksmai, lemiantys situacijos Sirijoje blogėjimą, akivaizdu, veikia politinį procesą“, – Ženevoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Genadijus Gatilovas, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Tokie veiksmai, kurie buvo įvykdyti prieš Sirijos ginkluotąsias pajėgas, ... yra visiškai nepriimtini, tai – Sirijos suverenumo pažeidimas“, – sakė jis.

JAV vadovaujamos koalicijos karo lėktuvai ketvirtadienį Sirijos rytuose sudavė smūgį provyriausybinių pajėgų kolonai, važiavusiai link atokios koalicijos įgulos netoli sienos su Jordanija.

Pareiškime JAV vadovaujama koalicija nurodė, kad smogė „režimą palaikančioms pajėgoms, ... kurios kėlė grėsmę JAV ir partnerių pajėgoms“.

Koalicija nurodė, kad smūgis buvo suduotas po nesėkmingų „Rusijos bandymų atkalbėti Sirijos režimą palaikantį judėjimą“ ir po „koalicijos lėktuvų jėgos pademonstravimo bei įspėjamųjų šūvių paleidimo“.

Sirija savo ruožtu irgi smerkė „įžūlias atakas“, esą pakirtusias tvirtinimus, kad aljansas kovoja su ekstremistais.

„Ketvirtadienį 16 val. 30 min. vadinamoji tarptautinė koalicija atakavo vieną Sirijos arabų armijos pozicijų al Tanfo kelyje Sirijos Badijos regione; žuvo kankinių ir buvo padaryta materialinė žala“, – valstybinei žiniasklaidai sakė šaltinis armijoje.

„Ši įžūli vadinamosios tarptautinės koalicijos ataka demaskuoja jos tvirtinimų, kad ji kovoja su terorizmu, melagingumą“, – priduriama pranešime.

Rusijos ir Irano pajėgos Sirijoje remia Basharo al Assado režimą, o JAV ir daug sąjungininkų regione bei Vakaruose ragino prezidentą pasitraukti iš valdžios.

Balandžio mėnesį Jungtinės Valstijos papiktino Kremlių dėl įtariamos Damasko įvykdytos cheminės atakos subombarduodamos Sirijos režimo oro pajėgų bazę.

Sirijos vyriausybės ir opozicinio Aukštojo derybų komiteto atstovai Šveicarijoje dalyvauja šeštajame Jungtinių Tautų remiamų taikos derybų rate, bet pažanga šiose derybose buvo nedidelė.

Pranešdamos apie pirmuosius konkrečius šios savaitės rezultatus, JT sakė, kad konflikto šalys susitarė įkurti ekspertų komitetus „konstituciniams klausimams“ aptarti.

Kitas Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas naujienų agentūrai TASS sakė, kad Rusija remia šį žingsnį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)