Ankara ir Berlynas tebesikivirčija dėl Turkijos atsisakymo leisti vokiečių parlamentarams aplankyti netoli Sirijos sienos esančią Indžirliko karinės aviacijos bazę, kuria naudojasi prieš džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ objektus antskrydžius rengianti tarptautinė koalicija.

Vokietija anksčiau šią savaitę perspėjo galinti perkelti savo karius kitur, o užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis apkaltino Turkiją „šantažu“.

„Spręsti jiems, mes jų nemaldausime“, – atrėžė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, pabrėžęs, kad Ankara nešantažuoja Vokietijos.

Indžirliko oro pajėgų bazėje Turkijos pietuose dislokuota maždaug 250 vokiečių karių, aptarnaujančių bei pilotuojančių žvalgybos lėktuvus „Tornado“, vykdančius operacijas virš Sirijos, ir degalų papildymo ore lėktuvus, kurie teikia paramą su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ kovojančioms valstybėms partnerėms.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad jai gaila dėl tokios Turkijos pozicijos, ir sakė, jog Berlynas ieškos alternatyvų Indžirliko bazei. Viena alternatyvų galėtų būti Jordanija.

Tuo tarpu S.Gabrielis trečiadienį kaltino Ankarą, kad ši linkusi „šantažuoti“ Vokietijos parlamentą.

„Jeigu bus neįmanoma normaliai dirbti Indžirlike, tai apima ir Vokietijos parlamentarų vizitus, mums teks ieškoti alternatyvų“, – sakė jis vokiečių laikraščiui „Neue Osnabrucker Zeitung“.

„Galiu tik viltis, kad Turkijos vyriausybė pakeis savo nuomonę artimiausiomis dienomis; antraip, parlamentas neleis savo kareiviams vykti į Turkiją“, – pridūrė jis.

M.Cavusoglu į tai atsakė: jei S.Gabrielis taip kalbėjo, tai tiesiog „nemandagu“, kai turkų ir vokiečių pareigūnai stengiasi gerinti santykius.

Pasak M.Cavusoglu, per privatų susitikimą S.Gabrielis kalbėjęs kitaip, – vadinasi, gali būti, kad ministras dabar taip kalba tikėdamasis politinės naudos, artėjant rinkimams Vokietijoje rugsėjį.