Trys dabartiniai ir buvę pareigūnai papasakojo agentūrai „Reuters“, kad šeši įvykę kontaktai (kurie anksčiau nebuvo atskleisti) buvo pokalbiai telefonu tarp Rusijos ambasadoriaus JAV Sergejaus Kisliako ir D. Trumpo patarėjų, įskaitant M. Flynną – vyriausiąjį D. Trumpo patarėją nacionalinio saugumo klausimais.

M. Flynno ir S. Kisliako pokalbiai padažnėjo po lapkričio 8-osios rinkimų. Jiedu tarėsi sukurti slaptą komunikacijos kanalą tarp D. Trumpo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kad būtų galima apeiti JAV nacionalinio saugumo biurokratiją, kuri, kaip sutarė abi pusės, trukdo gerinti tarpusavio santykius, „Reuters“ pareiškė keturi oficialūs JAV pareigūnai, šiuo metu einantys pareigas.

Sausio mėnesį Baltieji Rūmai su D. Trumpu priešaky iš pradžių paneigė, kad 2016 m. rinkiminės kampanijos metu bendravo su Rusijos pareigūnais, bet vėliau Baltieji Rūmai ir D. Trumpo patarėjai pripažino, kad minėtu laikotarpiu D. Trumpo patarėjai su S. Kisliaku buvo susitikę keturis kartus.

Asmenys, kurie pranešė „Reuters“ apie kontaktus, pareiškė, kad minėtuose pokalbiuose jie kol kas neįžvelgė jokių įstatymo pažeidimų ar sąmokslo požymių.

Baltieji Rūmai kol kas nepakomentavo šių faktų, o M. Flynno advokatas juos komentuoti atsisakė. „Reuters“ susisiekė su Rusijos užsienio reikalų ministerija, tačiau oficialus pareigūnas komentuoti atsisakė ir patarė kreiptis į D. Trumpo administraciją.

Įsipainiojęs ir Ukrainos oligarchas

18 kontaktų (skambučių ir susirašinėjimų elektroniniu paštu) įvyko 2016 m. nuo balandžio iki lapkričio mėn., kai programišiai vykdė, kaip sausį reziumavo JAV žvalgyba, Kremliaus kampaniją, kurios tikslas buvo diskredituoti rinkimus ir paveikti juos taip, kad laimėtų D. Trumpas, o ne jo varžovė, Demokratų partijos atstovė Hillary Clinton.

Didžiausias dėmesys šiose diskusijose buvo skiriamas ekonominių JAV ir Rusijos santykių, kurie dėl Maskvai taikomų sankcijų tapo įtempti, normalizavimui, bendradarbiavimui kovojant su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir vis agresyvesne tampančios Kinijos suvaldymui, pranešė šaltiniai.

Be 6 pokalbių telefonu su S. Kisliaku, buvo dar 12 pokalbių, elektroninių laiškų ar žinučių tarp Rusijos pareigūnų ar asmenų iš V. Putino aplinkos ir D. Trumpo kampanijos patarėjų.

Vienas iš šių kontaktų buvo Ukrainos oligarchas ir politikas Viktoras Medvedčukas, pranešė vienas iš šaltinių, turintis išsamių žinių apie pokalbius, ir kiti du apie juos informuoti šaltiniai.

Nėra aišku, su kuo iš oficialių D. Trumpo kampanijos patarėjų bendravo V. Medvedčukas, bet yra žinoma, kad be kita ko, buvo kalbama apie JAV ir Rusijos bendradarbiavimą.

V. Putinas yra V. Medvedčuko dukters krikšto tėvas.

Pats V. Medvedčukas neigia bendravęs su D. Trumpo kampanijos patarėjais.

Neįprastai daug susitikimų ir pokalbių

Rinkimų kampanijos metu vykusiuose pokalbiuose Rusijos pareigūnai siūlė pragmatinius, verslo ryšių stiliaus santykius ir pabrėžė D. Trumpo bendražygiams, kad galėtų sutarti susikoncentruodami į bendrus ekonominius ir kitus interesus, o ginčytinus klausimus paliekant nuošalyje, sako „Reuters“ šaltiniai.

Ankstesnių rinkimų kampanijų veteranai sako, kad tam tikri kontaktai su užsienio šalių pareigūnais kampanijos metu nėra kažkas neįprasto, tačiau susitikimų ir pokalbių skaičius tarp D. Trumpo komandos ir Rusijos pareigūnų ar kitų žmonių, turinčių ryšių su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, buvo išskirtinis.

Be V. Medvedčuko ir S. Kisliako, kitų su V. Putinu susijusių kontaktų tapatybės išlieka įslaptintos, o įsivėlusių D. Trumpo patarėjų pavardės, išskyrus J. Flynną, buvo žvalgybos pranešimuose „užmaskuotos“ dėl įstatyminių jų privatumo apsaugos priemonių. Tačiau pareigūnai gali pareikalauti, kad šios pavardės būtų atskleistos žvalgybiniams tikslams.

Po to, kai sausio mėnesį JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ir kiti paneigė, kad D. Trumpo kampanijos atstovai turėjo ryšių su Rusijos pareigūnais, Baltieji rūmai visgi patvirtino, kad S. Kisliakas du kartus buvo susitikęs su tuometiniu senatoriumi Jeffu Sessionsu, kuris vėliau tapo JAV generaliniu prokuroru.

S. Kisliakas balandžio mėnesį taip pat dalyvavo renginyje, kur D. Trumpas pareiškė sieksiąs geresnių santykių su Rusija. Vyriausiasis Baltųjų rūmų patarėjas Jaredas Kushneris, D. Trumpo žentas, taip pat dalyvavo šiame susitikime Vašingtone. Be to, S. Kisliakas susitiko su dviem kitais D. Trumpo kampanijos patarėjais praėjusių metų liepą.

D. Trumpas atleido J. Flynną vasarį po to, kai tapo aišku, kad jis klaidingai informavo apie praėjusių metų gruodžio pabaigoje vykusių telefono pokalbių su S. Kisliaku pobūdį – po lapkričio 8 dienos rinkimų ir po to, kai buvusio JAV prezidento B. Obamos administracija paskelbė apie naujas sankcijas Rusijai.

J. Flynnas pasiūlė liudyti Kongresui mainais į imunitetą, tačiau jo pasiūlymas buvo atmestas Žvalgybos komiteto.