Ryanas Seanas Davy, kuris praėjusią savaitę buvo sučiuptas besislepiantis oloje netoli Everesto bazinės stovyklos, antradienį pats pasidavė pareigūnams Katmandu.

Per apklausą 43 metų vyras pradėjo keiktis ir grasinti turizmo departamento pareigūnams ir pagal griežtus Nepalo viešosios tvarkos įstatymus buvo areštuotas, naujienų agentūrai AFP sakė turizmo policijos inspektorė Tulasha Khatiwada.

Kitą savaitę jis stos prieš teismą dėl bandymo kopti į Everestą. Jam gali būti pateikti ir papildomi kaltinimai dėl elgesio tyrimo metu.

„Jam bus paskirta bauda ir jis bus deportuotas pagal Nepalo turizmo aktą. Jam gali grėsti papildoma bausmė už blogą elgesį su policija“, – naujienų agentūrai AFP sakė turizmo departamento direktorius Dineshas Bhattarai.

Užsieniečiai už leidimą kopti į aukščiausią pasaulio kalną Nepalo vyriausybei turi sumokėti 11 tūkst. dolerių. Šios pajamos neturtingai Himalajų valstybei yra labai svarbios.

Pagal Nepalo įstatymus, alpinistams, kopiantiems be privalomo leidimo, gali būti skiriamos iki 22 tūkst. dolerių baudos.

R. S. Davy taip pat gali būti uždrausta penkerius metus atvykti į šią Himalajų valstybę arba 10 metų kopti joje į kalnus.

Šis vyras, kuris socialinėje žiniasklaidoje prisistato kaip kino režisierius ir prodiuseris, buvo užkluptas netoli Everesto bazinės stovyklos, jam buvo nurodyta nusileisti.

Palapinę atokiau nuo kitų alpinistų jis pasistatė mėgindamas išvengti vyriausybės pareigūnų, kurie stebi visus kopimo į Everestą kelius.

Pareigūnams jis sakė, jog vienas buvo užkopęs iki antrosios stovyklos 6 400 m aukštyje, kad aklimatizuotųsi ir pasirengtų mėginimui be pagalbininkų pasiekti 8 848 m aukščio viršūnę.

Jo elgesys papiktino daugelį glaudžiai bendraujančioje alpinistų bendruomenėje. Jie sako, kad jis būtų sukėlęs pavojų ir sau, ir kitiems, jeigu būtų bandęs vienas kopti į viršūnę.

R. S. Davy buvo sučiuptas netoli tos vietos, kur intensyviam pavasariniam kopimo sezonui susirinko daugiau kaip 1 000 alpinistų ir jų pagalbininkų.