„Matome Rusijos atsaką į prezidento įsaką blokuoti Rusijos socialinius tinklus”, – sakoma prezidento Petro Porošenkos administracijos vadovo pavaduotojo Dmytro Šymkivo pareiškime, antradienio vakarą paskelbtą feisbuke. – Prezidento interneto svetainė patyrė organizuotą ataką.“

D. Šymkivas pridūrė, kad IT specialistai kontroliuoja padėtį ir kad pavojus svetainei nebegresia.

Trečiadienį ryte Kijeve svetainė buvo prieinama.

Maskva Kijevo kaltinimų kol kas nekomentavo.

IT specialistai ir Vakarų vyriausybės retai gali tiesiogiai susieti kibernetines atakas su Kremliumi, bet dažnai kaltina grupes ar asmenis, artimus Rusijos vyriausybei.

Antradienį Ukraina blokavo populiariausius Rusijos socialinius tinklus ir vieną paieškų internete priemonę, reaguodama į numanomą Kremliaus paramą jau trejus metus vykstančiam separatistiniam karui Rytų Ukrainoje.

Sprendimas papiktino Ukrainos interneto vartotojus ir žodžio laisvės gynėjus.

„Vienu veiksmu Porošenka sudavė siaubingą smūgį raiškos laisvei Ukrainoje, – sakoma trečiadienį paskelbtame organizacijos „Human Rights Watch“ atstovės Tanyos Cooper pareiškime. – Tai nedovanotinas Ukrainos teisės į informaciją ... pažeidimas.“

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį sakė, kad P. Porošenkos sprendimas yra „dar vienas nedraugiškos, trumparegiškos politikos Rusijos atžvilgiu ženklas“.