Kaip rašo „BBC Russian“, už įstatymo projekto, numatančio uždrausti gaminti ir platinti Georgijaus (Gvardijos) juostas, priėmimą balsavo 238 deputatai.

Dokumente nurodyta, kad už viešą Georgijaus juostelių arba jų atvaizdų naudojimą, demonstravimą arba nešiojimą gresia piniginė bauda. Jos dydis gali svyruoti nuo 850 iki 2 550 grivinų (maždaug 28–88 eurų).

Bausti ketinama ne tik tada, jei Georgijaus juostelė bus pritvirtinta prie drabužio, bet ir tuo atveju, jei ji, kaip simbolis, bus demonstruojama „per masinius (taikaus pobūdžio) renginius, vaizduojama plakatuose, lipdukuose, atvirukuose, tvirtinama prie drabužių, daiktų ar automobilių, taip pat tada, jei jos atvaizdas bus naudojamas šiuolaikiniuose meno kūriniuose ar platinamas žiniasklaidos kanalais“. Visais išvardytais atvejais juostelės bus konfiskuojamos.

Rados priimtos pataisos bus perduotos pasirašyti Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai.

Pataisose, be kita ko, numatomos ir tam tikros išimtys: draudimas nebus taikomas iki 1991 metų išleistiems dokumentams, muziejų ir parodų eksponatams, originaliai kariuomenės atributikai, valstybiniams apdovanojimams ir antkapiniams statiniams, taip pat antikvarinėms vertybėms. Georgijaus juosteles bus galima vaizduoti ir vadovėliuose bei įvairioje mokomojoje medžiagoje.

Šio įstatymo autorius ir iniciatorius – Aukščiausiosios Rados deputatas Antonas Geraščenka.

Aiškindamas, kodėl būtina įvesti su Georgijaus juostelėmis susijusį draudimą, A. Geraščenka teigė, kad šios juostelės tapo „neatsiejamos nuo Kremliaus vykdomos propagandos“.