Vadovų susitikimas įvyks R.T. Erdoganui neseniai laimėjus didelio atgarsio susilaukusį referendumą dėl prezidento galių išplėtimo ir jam siekiant įtikinti JAV lyderį pakeisti kai kurias savo politikos nuostatas, kad pavyktų normalizuoti vis įtemptesnius santykius.

JAV ir Turkijos ryšiai pablogėjo paskutiniaisiais Baracko Obamos prezidentavimo mėnesiais, kilus nesutarimų dėl JAV paramos Sirijos kurdų kovotojams.

Išplatintame pranešime Baltieji rūmai informavo, kad po darbo pietų antradienį, D. Trumpas ir R.T. Erdoganas dalyvaus bendroje spaudos konferencijoje.

Turkijos pareigūnai tikėjosi, kad į valdžią atėjus D. Trumpui, po rietenų su B. Obama bus atverstas naujas dvišalių santykių puslapis. Tačiau D. Trumpo administracijos pareiškimas, kad JAV tieks ginklus Sirijos kurdų liaudies apsaugos daliniams (YPG) - kuriuos Ankara laiko teroristais, - tokį optimizmą nugesino.

Nors Turkija ir JAV yra NATO sąjungininkės, skirtingi šių šalių tikslai Artimuosiuose Rytuose yra vienas iš veiksnių, stumiančių Ankarą artimiau bičiuliautis su Iranu.