Dabartinis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, anksčiau vadovavęs liberaliai Lenkijos vyriausybei, buvo iškviestas į liepos 5-ąją planuojamą surengti posėdį, nacionalinės prokuratūros atstovė Ewa Bialik sakė lenkų naujienų agentūrai PAP. Pasak jos, D. Tuskas turėtų duoti parodymus dėl „valstybės pareigūnų, nevykdžiusių savo pareigų“, susijusių su katastrofos aukų palaikų tyrimais.

Praeitą mėnesį D. Tuskas jau davė parodymus kaip liudytojas per aštuonias valandas trukusį posėdį Varšuvoje, vykdant tyrimą dėl dviejų kariuomenės kontržvalgybos vadų, kaltinamų viršijus savo įgaliojimus.

Per tą posėdį D. Tuskas, dabartinės konservatyvios valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovo Jaroslawo Kaczynskio griežtas oponentas, sakė, kad „visas šis reikalas yra itin politiškai motyvuotas“.

Jis buvo iškviestas liudyti praėjus vos kelioms dienoms po Europos Sąjungos lyderių sprendimo paskirti jį toliau vadovauti Europos Vadovų Tarybai, nors Lenkija įnirtingai prieštaravo.

J. Kaczynskio brolis dvynys – tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis – žuvo per lėktuvo katastrofą netoli Smolensko kartu su dešimtimis kitų svarbių vyriausybės ir visuomenės veikėjų.

Jaroslawas Kaczynskis atkakliai tvirtina, kad ši aviakatastrofa buvo ne nelaimingas atsitikimas, o sąmokslo padarinys. Jis netgi tvirtino, kad tuomečiam premjerui D. Tuskui tenka „moralinė atsakomybė“ už L. Kaczynskio žūtį.

Lenkijos ir Rusijos tyrėjai padarė išvadą, kad katastrofą nulėmė piloto klaida, nepalankios meteorologinės sąlygos ir aplaidus oro dispečerių darbas.

Tačiau 2015 metais į valdžią atėjusi PiS pasiekė, kad būtų atliktas pakartotinis tyrimas, o jo komisija praeitą mėnesį pareiškė, kad galbūt orlaivyje įvyko sprogimas, dėl kurio lėktuvas subyrėjo ore.

Šis lėktuvas sudužo leisdamasis Smolensko kariniame oro uoste, tvyrant tirštam rūkui. Lėktuvas skraidino vyriausybinę delegaciją, vykusią į ceremoniją, per kurią turėjo būti pagerbti tūkstančiai lenkų karininkų, paimtų į nelaisvę ir 1940 metais išžudytų Sovietų Sąjungos NKVD.

Iki 1990 metų Kremlius neigė atsakomybę už šias žudynes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)