Per penkis ankstesnius derybų ratus JT tarpininkaujamose derybose nepavyko pasiekti konkrečių rezultatų, o vilčių, kad per šį etapą bus pasiektas didelis proveržis, nedaug.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sustiprino savo pozicijas šalyje, o sukilėliai buvo priversti atsitraukti iš sostinės Damasko.

B. al Assadas taip pat neseniai pavadino Ženevos procesą „niekiniu“, o Baltarusijos televizijai ONT jis sakė, kad šis procesas tapo „vien susitikimu žiniasklaidai“.

Vis dėlto Sirijos lyderis gyrė kitas, Kazachstano sostinėje Astanoje vykstančias derybas, kurioms tarpininkauja Damasko sąjungininkės Rusija ir Iranas bei opozicijos šalininkė Turkija.

Per derybas Astanoje gegužės 4-ąją buvo susitarta Sirijoje sukurti keturias „deeskalavimo“ zonas, kuriose vyriausybė ir opozicija nutrauks karo veiksmus.

Tačiau JT pasiuntinys Sirijoje Staffanas de Mistura nesutinka, kad Astanos derybos užgožia Ženevoje vykstančias taikos derybas.

„Dirbame tandemu“, – sakė jis žurnalistams pirmadienį.

Per JT derybas aptariami keturi atskiri „krepšeliai“: politinis pereinamasis laikotarpis, nauja Konstitucija, rinkimai bei kova su „terorizmu“ šioje karo nualintoje šalyje.

B. al Assado derybininkai ir pagrindinis opozicinis Aukštasis derybų komitetas (ADK) turėtų likti Šveicarijoje iki savaitgalio. S. de Mistura sakė norįs išsamiai aptarti kelis klausimus tikėdamasis sulaukti tvirtų pasiūlymų.

Visgi vienas klausimas – B. al Assado likimas – tebėra bauginanti kliūtis.

ADK tvirtina, kad prezidento nuvertimas privalo būti bet kokio politinio pereinamojo proceso dalis. Sirijos režimas savo ruožtu tam griežtai prieštarauja.

Režimo pergalės Damaske

Sirijos ekspertas Aronas Lundas iš instituto „The Century Foundation“ sakė, kad Ženevos derybos sukasi apie „aklavietėje“ atsidūrusį klausimą dėl B. al Assado, ir „nejuda į priekį jokiu pastebimu būdu“.

Tuo tarpu S. de Mistura, užimantis JT pasiuntinio Sirijoje pareigas gerokai ilgiau nei jo du pirmtakai, nuolat bando pasipriešinti pesimistiniam tonui.

Taikos derybų alternatyva yra „jokių diskusijų (ir) jokios vilties“, sakė jis.

Sirijos režimo delegacijai, kaip įprastai, vadovauja Sirijos pasiuntinys Jungtinėse Tautose Basharas al Jaafari, o ADK delegacijai – Nasras al Hariri bei Mohamedas Sabra.

Nuo pastarojo derybų rato, pasibaigusio kovo 31 dieną, opozicijos pozicijos Sirijoje susilpnėjo, kai vyriausybė evakavo tris sukilėlių kontroliuotus rajonus, taip dar labiau priartėdama prie visiškos sostinės kontrolės perėmimo pirmą kartą nuo 2012 metų.

Dar viena jėga, veikianti derybas, yra JAV, sena opozicijos sąjungininkė, beveik pasitraukusi iš taikos derybų proceso į valdžią atėjus respublikonui Donaldui Trumpui.

Pirmadienį S. de Mistura sakė, kad jį „paskatino didėjantis JAV administracijos įsitraukimas, didėjantis susidomėjimas pasiekti deeskalavimą“.

Visgi Vašingtonas vėlų pirmadienį perspėjo Rusiją neignoruoti B. al Assado nusikaltimų. Be to, JAV Valstybės departamentas paviešino palydovinių nuotraukų, pasak pareigūnų pagrindžiančių pranešimus apie masines žudynes viename Sirijos kalėjime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją