JAV sostinėje prezidentas George`as W.Bushas ir dauguma jo kabineto narių ketvirtąsias atakų, per kurias žuvo daugiau kaip 2 700 žmonių, metines pažymėjo tylos minute.

Gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas Arlingtono nacionalinėse kapinėse padėjo vainiką, tačiau jo kalboje skambėjo liūdnos gaidos.

"Norėčiau, jog galėtume sakyti... kad atėjo laikas taikiam prisiminimui, kad šiandien susirinkome atminti pavojaus, kuris seniai praėjo, - sakė D.Rumsfeldas. - Tačiau negalime. Priešas, nors ir smarkiai susilpnėjęs bei nuolat spaudžiamas, toliau rengia atakas ir pavojus, kurį jie kelia laisvam pasauliui, tebėra realus".

Niujorke sugriuvusių Pasaulio prekybos centro dangoraižių vietoje tūkstančių žuvusiųjų broliai ir seserys nuščiuvusiai kelių šimtų žmonių miniai perskaitė aukų pavardes.

"Mes vėl esame miestas, kuris susirinko su liūdesio kupina širdimi", - teigė meras Michaelas Bloombergas.

Buvęs Niujorko meras Rudolphas Giuliani, kuris pelnė visuotinę pagarbą už sugebėjimą suvienyti žmones po 2001 metų atakų, sakė: "Visi čia susirinkusieji, netekę savo brolių ar seserų, turėtų žinoti, kad jų mylimi žmonės didžiausios atakos dieną padėjo išsaugoti mūsų šalies dvasią".

Baltuosiuose rūmuose JAV jūrų pėstininkų trimitininkas 8 val. 46 min. vietos (15 val. 46 min. Lietuvos) laiku, kai prieš ketverius metus užgrobtas lėktuvas rėžėsi į šiaurinį bokštą, sugrojo kūrinį "Taps".

Kol baigėsi daina, G.W.Bushas su savo žmona Laura Bush ir viceprezidentas Dickas Cheney su žmona Lynne tyliai stovėjo Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje.

Kiek anksčiau Bushai apsilankė prie Baltųjų rūmų esančioje Episkopalinės Bažnyčios Šv.Jono maldos namus, kur uždegė žvakutę rugsėjo 11-osios aukoms atminti.

Po 2001 metų išpuolių G.W.Bushas pademonstravo ryžtingumą, bet jo atsakas į gamtinę katastrofą, kuri ištiko po ketverių metų, kainavo jam žmonių palaikymą.

Vienos "Newsweek" apklausos rezultatai rodo, kad šiuo metu amerikiečių parama JAV prezidentui yra pati žemiausia ir siekia tik 38 procentų. 53 proc. Amerikos gyventojų nebepasitiki G.W.Bushu ir mano, kad užsienio ar vidaus krizės atveju jis nebegali priimti teisingų sprendimų. Priešingos nuomonės laikėsi 45 proc. respondentų.