Šio bandymo tikslas – naujosios balistinės raketos, galinčios pernešti didelės apimties ir svorio branduolinę kovinę galvutę, taktinių ir technologinių specifikacijų patikrinimas.

Šiaurės Korėja ragina JAV nerengti provokacijų ir tikina, kad JAV kontinentinės ir Ramiojo vandenyno operacijos patenka į Šiaurės Korėjos raketų pasiekiamumo zoną.

Raketa galėtų smogti JAV karinei bazei

Analitikai šiuos bandymus pavadino sėkmingiausiais Šiaurės Korėjos vykdytų tokio pobūdžio bandymų istorijoje ir reikšminga pažanga šiai šaliai siekiant sukurti tarpžemyninę balistinę raketą su branduoliniu užtaisu (ICBM).

Sekmadienį buvo paleista nauja „žemė-žemė“ tipo vidutinio nuotolio strateginė balistinė raketa „Hwasong 12“, pranešė Šiaurės Korėjos oficiali naujienų agentūra KCNA.

Šalies lyderis Kim Jong-Unas asmeniškai stebėjo raketos bandymą, nurodė agentūra.

Pasak KCNA, Kim Jong-Unas raketų bandymų poligone pasveikindamas apkabino pareigūnus ir pažymėjo, jog jie sunkiai dirbo, kad pasiektų didį dalyką.

Izoliuotai Šiaurės Korėjai taikoma virtinė Jungtinių Tautų sankcijų, įvestų šaliai už jos branduolinę ir raketų programas, kurios kelia didžiulį tarptautinį susirūpinimą.

Sekmadienį raketa buvo paleista neįprastai aukšta trajektorija. KCNA nurodė, kad ji pasiekė 2 111,5 km aukštį, nuskriejo 787 km ir nukrito Japonijos (Rytų) jūroje.

Šie duomenys rodo, kad naujosios raketos veikimo spindulys gali siekti 4 500 km, sako analitikai.

Šis bandymas „parodė tokį raketos veikimo lygį, kokio Šiaurės Korėjoje dar nematėme“, rašė aeronautikos inžinerijos specialistas Johnas Schillingas autoritetingame tinklalapyje „38 North“.

Regis, buvo išbandyta vidutinio nuotolio balistinė raketa (IRBM), kuri galėtų smogti JAV karinei bazei Guame Ramiajame vandenyne, nurodė jis ir pažymėjo, jog „kur kas svarbiau, jog tai rodo didžiulę pažangą kuriant tarpžemyninę balistinę raketą (ICBM)“.

Įtampa vis labiau auga

Šiaurės Korėja sako, kad jai reikia atominių ginklų apsisaugoti nuo invazijos grėsmės. Šalis nuo praėjusių metų pradžios jau įvykdė du branduolinius bandymus ir išbandė dešimtis raketų.

Pchenjanas siekia pasigaminti balistinių raketų , galinčių nešti branduolines kovines galvutes ir smogti taikiniams Jungtinių Valstijų žemyninėje dalyje. JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra sakęs, jog „to nebus“.

Pastarosiomis savaitėmis įtampa tarp Šiaurės Korėjos ir JAV smarkiai paaštrėjo. Vašingtonas pareiškė, jog svarstoma ir karinių veiksmų galimybė. Pekinas savo ruožtu paskelbė virtinę grasinimų, sustiprinusių nerimą dėl galimo konflikto.

D.Trumpas vėliau leido suprasti neatmetantis derybų galimybės, kai pareiškė, kad jam „būtų garbė“ susitikti su Kim Jong-Unu, kurį pavadino „gudriu tipu“.

Praėjusią savaitę naujuoju Pietų Korėjos prezidentu prisaikdintas Moon Jae-inas pasisako už ryšius su Šiaurės Korėja. Savo inauguracinėje kalboje jis sakė, jog nori „esant tinkamoms aplinkybėms“ apsilankyti Šiaurės Korėjoje ir pabandyti sumažinti Įtampą Korėjos pusiasalyje.

Tačiau Moon Jae-inas pasmerkė pastarąjį Šiaurės Korėjos įvykdytą raketos bandymą, kurį po skubaus pasitarimo su savo nacionalinio saugumo patarėjais pavadino „neatsakinga provokacija“.

Dialogas bus galimas „tik tokiu atveju, jei Šiaurės Korėja pakeis savo požiūrį“, pažymėjo prezidentas.