Paprašytas detaliau paaiškinti, ar norėjo pasakyti, kad vidinį spaudimą JAV institucijoms daro D. Trumpas, J. Clapperis atsakė užtikrintai teigiamai, praneša CNN. Jis paragino kitas federalinės valdžios atšakas imtis būtinų veiksmų ir atidžiau tikrinti D. Trumpo veiksmus.

„Šalies įkūrėjai parengė sistemą, kurią sudaro trys vienodai reikšmingos valdžios atšakos ir vidinė patikrinimų ir subalansavimų sistema, - mintis dėstė J. Clapperis. – Man atrodo, kad visa tai patiria spaudimą ir yra griaunama.“

Demokratai ir keli respublikonai Kongrese viešai diskutavo apie Teisingumo departamentui daromą spaudimą dėl specialiojo prokuroro skyrimo ar nepriklausomos tyrimų institucijos steigimo, siekiant ištirti galimus slaptus susitarimus tarp Rusijos ir D. Trumpo rinkiminės kampanijos vykdytojų, kuriuos JAV žvalgyba linkusi vadinti Maskvos dedamomis pastangomis daryti įtaką JAV rinkimams.

Senatas privalės patvirtinti naująjį FTB vadovą, kai D. Trumpas jau bus įvardijęs kandidatą. Šiam asmeniui teks itin reikšmingas vaidmuo tiriant galimus D. Trumpo rinkiminės kampanijos komandos ryšius su Rusija.

Jutos atstovas respublikonas senatorius Mike‘as Lee „Fox News Sunday“ eteryje išreiškė nuomonę, kad D. Trumpas į FTB vadovo postą skirs teisėją Merricką Garlandą. Buvęs Senato daugumos lyderio Mitcho McConnellio patarėjas vėliau toje pačioje laidoje teigė tik ką sulaukęs respublikonų lyderio skambučio ir patvirtinimo, kad parems M. Garlando kandidatūrą į FTB vadovo pareigas.

D. Trumpo ryšių su Rusija negali nei patvirtinti, nei paneigti

Dar J. Clapperis teigė, kad D. Trumpas ir Baltieji Rūmai klysta cituodami ankstesnius jo pareiškimus Senate sulaukus klausimų apie galimus ryšius tarp D. Trumpo rinkiminės kampanijos bei Rusijos ir juos vadindami įrodymais, kad tokie ryšiai neegzistuoja.

J. Clapperis pabrėžė, kad jo komentarų niekas neturėtų pateikti kaip pateisinančių tai, ką D. Trumpas ne kartą yra daręs socialiniame tinkle „Twitter“. „Svarbiausia yra tai, kad aš nežinau, ar politinių ryšių buvo, - teigė jis. – Neturiu jokių tai įrodančių faktų. Taigi negaliu nei paneigti, nei patvirtinti.“

Šių metų kovo mėn. J. Clapperis teigė neturintis jokių įrodymų, kurie galėtų patvirtinti ryšius tarp Rusijos ir D. Trumpo kampanijos.

Anksčiau šį mėnesį surengtame Senato teisės pakomitečio posėdyje J. Clapperis savo pateiktą poziciją grindė tuo, kad neturėjo žinių apie FTB tyrimą šiuo klausimu, kol šią informaciją kovo mėn. paviešino dabar jau buvęs FTB direktorius Jamesas Comey.

Šio pakomitečio posėdyje taip pat dalyvavo ir buvusi generalinė prokurorė Sally Yates, kurią sausio mėnesį D. Trumpas atleido, nes ji atsisakė palaikyti jo inicijuotą laikiną draudimą į JAV atvykti asmenims iš kelių musulmoniškų šalių ir visiškai nutraukti pabėgėlių iš Sirijos įleidimą į šalį.

Ji nesutiko viešai atsakyti į klausimą, ar buvo aptikta įrodymų, galinčių patvirtinti ryšius tarp D. Trumpo ir Rusijos. Atsakydama į klausimą ji paminėjo, kad J. Clapperis nebuvo informuotas apie FTB atliekamą tyrimą.

J. Comey nerimavo dėl FTB nepriklausomumo

Sausio 27 d. Baltuosiuose Rūmuose surengta privati vakarienė, kurioje dalyvavo D. Trumpas ir J. Comey. Kaip teigė J. Comey artimas šaltinis, D. Trumpas pareikalavo garantuoti lojalumą, tačiau toks reikalavimas J. Comey suglumino ir jis atsisakė tai padaryti.

Vakarienė vyko tą pačią dieną, kai S. Yates atvyko į Baltuosius rūmus įspėti administraciją dėl potencialaus jau iš žaidimo pašalinto patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno pažeidžiamumo dėl Rusijos šantažo ir dėl D. Trumpo nurodymo apriboti atvykėlių iš kelių musulmoniškų valstybių srautus.

Gegužės 14 d. J. Clapperis pareiškė kalbėjęs su J. Comey dar prieš šią vakarienę, Vašingtone įsikūrusioje FTB centrinėje būstinėje vykusiame renginyje.

„Jis minėjo prezidento kvietimą atvykti vakarienės, - teigė J. Clapperis. – Jis, mano manymu, nerimavo tiek dėl galimo jo nepriklausomumo pažeidimo, tiek ir dėl FTB nepriklausomumo kompromitavimo.“