Tokijas teigia, kad tai galėjo būti naujo tipo raketa. Tai yra tiesioginis išbandymas neseniai išrinktam Pietų Korėjos prezidentui ir jis įvyko kaip tik tuo metu, kai JAV, Japonijos ir Europos šalių karinės jūrų pajėgos renkasi pratyboms Ramiajame vandenyne.

Iš karto nebuvo aišku, kokio tipo balistinė raketa buvo paleista, ir tai jau septintas kartas šįmet, kai Šiaurės Korėja paleidžia raketą. Pasak JAV Ramiojo vandenyno regiono vadavietės (USPACOM), skrydžio trajektorija neatitiko tarpkontinentinės balistinės raketos trajektorijos. Tačiau Japonija teigia, kad raketa skrido apie 800 km ir pasiekė 2 km aukštį, o tai gali reikšti, kad buvo išbandyta naujo tipo raketa.

Balistinę raketą Šiaurės Korėja, kaip buvo skelbta, prieš tai nesėkmingai bandė paleisti balandžio 29 d. Tada JAV kariuomenė teigė, kad raketa neišskrido iš Šiaurės Korėjos teritorijos. Tuomet reaguodamas į Šiaurės Korėjos veiksmus JAV prezidentas Donaldas Trumpas „Twitter“ paskyroje rašė: „Šiaurės Korėja, nors ir nesėkmingai, paleisdama raketą parodė nepagarbą Kinijos ir jos gerbiamo prezidento norams. Blogai!“.

Regione pastaruoju metu ypač išaugo įtampa, Šiaurės Korėja ir Pietų Korėja abi vykdo karines pratybas.

2003–2009 metais JAV, Rusija ir Kinija kartu su Japonija, Pietų Korėja ir Pchenjanu vedė šešiašales derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo.

D.Trumpas ragina imtis griežtesnių sankcijų Šiaurės Korėjai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ragina skelbti griežtesnes sankcijas Šiaurės Korėjai, kurioje vėl atliktas balistinės raketos bandymas.

„Naujausia provokacija – tai raginimas visoms valstybėms taikyti gerokai griežtesnes sankcijas Šiaurės Korėjai“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime spaudai.

Raketa nukrito „taip arti Rusijos teritorijos – iš tikrųjų arčiau Rusijos negu Japonijos – prezidentas negali įsivaizduoti, kad Rusija dėl to būtų patenkinta“.

Šiaurės Korėja „per ilgai yra baisi grėsmė, – nurodoma pranešime. – Pietų Korėja ir Japonija atidžiai stebi šią situaciją kartu su mumis“,

Pranešime pabrėžiama, kad Jungtinės Valstijos „tebesilaiko tvirto įsipareigojimo stovėti kartu su mūsų sąjungininkėmis rimtos grėsmės iš Šiaurės Korėjos akivaizdoje“.

Anksčiau buvo pranešta, kad Šiaurės Korėja sekmadienį paleido balistinę raketą iš savo šiaurės vakarų regiono.

Pasak Pietų Korėjos kariškių, šis bandymas yra pirmas nuo naujojo Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino kadencijos pradžios gegužės 10 dieną.

Raketa, paleista apie 5 val. 30 min. vietos (šeštadienį 23 val. 30 min. Lietuvos) laiku iš Kusongo miesto apylinkių Šiaurės Pjongano provincijoje, nuskriejo apie 700 km, nurodė Pietų Korėjos kariuomenės jungtinio štabų komiteto viršininkas.

Pchenjanas atliko jau antrą raketos bandymą per maždaug dviejų savaičių laikotarpį.

Kinija ragina laikytis „santūriai“

Po raketos bandymo Šiaurės Korėjoje sekmadienį Kinija ragina laikytis „santūrumo“ ir perspėjo, kad nebūtų eskaluojama įtampa šiame regione.

„Kinija nepritaria KLDR padarytam (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimui“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Visos susijusios šalys privalo būti santūrios ir susilaikyti nuo įtampos eskalavimo regione“, – nurodoma pranešime.

Kinija vis labiau spaudžiama, ypač Jungtinių Amerikos Valstijų, kad padėtų suvaldyti Šiaurės Korėjos vadovą Kim Jong-Uną. Regis dabartinis raketos bandymas turėtų sutrikdyti Pekiną, kuris sekmadienį rengia valstybių vadovų susitikimą ambicingam pasaulinės prekybos infrastruktūros projektui „Šilko kelias“ aptarti.

Aukščiausiojo lygio susitikime dalyvauja beveik 30 valstybių vadovai. Daug dėmesio šiame forume bus skirta didžiajam Kinijos prezidento Xi Jinpingo planui atgaivinti senovinius Šilko kelio prekybos maršrutus, skiriant lėšų geležinkelio, jūrų ir kelių projektams Azijoje, Europoje ir Afrikoje.

Šiaurės Korėjos delegacijos taip pat laukiama šiame susitikime.