Po daugelio mėnesių derybų kovą visos 28 ES valstybės pritarė planams įkurti nedidelę vadavietę Briuselyje, turinčią koordinuoti tris bloko karines mokymo operacijas už savo ribų.

Tačiau sudarinėjant planus patvirtinančio dokumento projektą kilo problemų, nes artėjant birželio 8-osios rinkimams ir „Brexit“ derybų pradžiai britai nesutinka, kad naujoji institucija būtų pavadinta „Operacijų vadaviete“ (Operational Headquarters), sakė šaltinis.

„Mes vis dar bandome rasti kompromisą su mūsų draugais britais dėl teisinės pozicijos, kad būtų galima įsteigti šią instituciją“, – sakė vienas šaltinių, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

„Dėl rinkimų jie yra labai jautrūs ir nerimauja, kaip tai bus sutikta Jungtinėje Karalystėje“, – pridūrė jis.

Didžiosios Britanijos pareigūnai Briuselyje šiuo klausimu kalbėti atsisakė.

Pirmadienį Briuselyje susitinkantys ES užsienio reikalų ministrai turėtų įvertinti kovą pasiekto susitarimo pažangą, o vėliau ketvirtadienį gynybos ministrai turės pritarti jų išvadoms.

ES užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini, kuri pirmininkaus pirmadienio posėdžiui, ragina ES imtis aktyvesnio vaidmens gynybos srityje, JAV prezidentui Donaldui Trumpui privertus suabejoti JAV įsipareigojimais saugumui Europoje užtikrinti.

Dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo ES ne tik neteks branduolinį ginklą turinčios valstybės, turinčios veto teisę JT Saugumo Taryboje, bet ir valstybės narė, kuri nuolat priešinosi ES integracijai gynybos srityje.

F. Mogherini, Prancūzijos ir Vokietijos vadovaujamos šalys ir ES aukšto rango pareigūnai mano, kad esant dabartinei padėčiai Bendrija turi daugiau dėmesio skirti savo gynybai.

Kovo mėnesį šalys susitarė dėl Karinių operacijų planavimo ir vykdymo centro (angl. Military Planning and conduct capability, MPCC), kuris vadovaus ES karinėms „neadministruojamoms“ (non-executive) misijoms“ įsteigimo.

Planuojama vadavietė prižiūrėtų tokias Europos Sąjungos „neadministruojamas“ operacijas, per kurias ginkluota jėga nėra naudojama – pavyzdžiui, civilines ir karines mokymų misijas Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Somalyje savigynos tikslu.

Be to, ES vykdo Viduržemio jūros centrinėje dalyje operaciją „Sophia“, turinčią įgaliojimą stabdyti migrantus gabenančius žmonių kontrabandininkus, ir operaciją „Atalanta“ – dalį tarptautinės kovos su piratavimu misijos prie Rytų Afrikos kyšulio.

Šios operacijos turi savus vadovavimo centrus, ir jie išliks atskiri nuo MPCC.