NATO šalys pasirašė protokolą dėl Juodkalnijos įstojimo į šį Aljansą 2016 metų gegužės 19 dieną. Dokumentą ratifikavus visoms 28 NATO valstybėms, Juodkalnija gali tapti visateise NATO nare.

Juodkalnijos parlamentas šalies narystei NATO pritarė balandžio 28 dieną.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas kovo 31 dieną pareiškė, kad tikisi, jog visos Aljanso narės baigs ratifikuoti minėtą protokolą šių metų birželio mėnesį.

Anksčiau šią savaitę Juodkalnijos ministras pirmininkas Duško Markovičius pranešė, kad birželio 5 dieną jo šalis oficialiai taps NATO nare.

Tuo metu Rusijos vidaus reikalų ministerija, kalbėdama apie Juodkalnijos stojimą į NATO anksčiau sakė, kad pasilieka teisę priiminėti sprendimus, susijusius su savo nacionalinio saugumo interesų gynimu.

„Atsižvelgiant į Juodkalnijos potencialą, Šiaurės Atlanto aljansas vargu ar gaus realios „pridėtinės vertės“. Tačiau Maskva negali neatsižvelgti į strateginius šio žingsnio padarinius. Todėl pasiliekame teisę priiminėti tokius sprendimus, skirtus ginti mūsų nacionalinio saugumo interesus“, – pareiškė Rusijos vidaus reikalų ministerija po to, kai Juodkalnijos parlamentas formaliai patvirtino šalies stojimą į NATO.