Lėktuvas rastas vakarinėje įlankos dalyje apie 100 metrų gylyje, naujienų portalui „Yle“ sakė „Nord Stream“ bendrovės atstovė Minna Sundelis.

„Kai buvo aptiktas, bombonešis atrodė visiškai nepažeistas. Jo ilgis - apie 11 metrų, sparnų mojis - 18 metrų“, - nurodė ji.

Duomenys apie šį radinį perduoti Suomijos muziejų valdybai. Tiksli lėktuvo buvimo vieta viešai neskelbiama.

Pasak ekspertų, įlankos dugne rastas sudužęs dvimotoris lėktuvas yra JAV gamybos bombonešis „Douglas A-20 Havoc/DB-7 Boston“. Šio modelio orlaivius per karą naudojo Sąjungininkų pajėgos, tarp jų Sovietų Sąjunga.

Lėktuvo nuolaužos rastos maždaug už kilometro nuo „Nord Stream 2“ trasos; jos nesutrukdys tiesti vamzdžius.

Šį projektą įgyvendinanti bendrovė išžvalgė visą būsimo dujotiekio trasą. Vykdant šiuos darbus jūros dugne taip pat buvo rastas medinis prekinis laivas, kaip manoma, sudužęs XVIII amžiuje.

Daugiausiai rūpesčių kelia jūros dugne slypintys sviediniai, bombos, minos ir granatos, užsilikę nuo abiejų pasaulinių karų. Bendrovė planuoja sunaikinti apie 50 pavojingų objektų, aptiktų dujotiekio trasoje.

1224 kilometrų ilgio dujotiekis „Nord Stream“ iš Rusijos per Baltijos jūrą iki Vokietijos pradėjo veikti prieš daugiau nei penkerius metus.

Pagal Rusijos dujų milžinės „Gazprom“, kontroliuojančios trečdalį Europos dujų rinkos, inicijuotą „Nord Stream 2“ projektą šio vamzdyno metinis pralaidumas išaugtų dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų. Dvi papildomas dujotiekio gijas planuojama pradėti tiesti 2018-ųjų balandį ir projektą užbaigti iki 2019 metų pabaigos.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukė kai kurių Europos valstybių, įskaitant Lenkijos, Danijos, Lietuvos, pasipriešinimo, kurios jį laiko ne komerciniu, o politiniu, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

Europos Komisija dėl projekto dvejoja, ne kartą atvirai reiškė abejones dėl jo suderinamumo su ES energetinio saugumo strategija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)