Vašingtonui mėginant atsikvošėti po netikėto Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey, tyrusio numanomą Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus, atleidimo, švytintis D. Trumpas susitiko su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pripažino, kad Amerikos ir Rusijos santykiai yra prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų ir tarp šalių praktiškai neliko jokio pasitikėjimo.

Diplomatai mėgina sušvelninti įtampą dvišaliuose santykiuose spręsdami smulkias problemas, įskaitant tokius įprastus nesutarimus, kaip JAV skundai, kad į Rusiją komandiruoti amerikiečių pareigūnai patiria žemo lygio slaptą priekabiavimą.

Tačiau D. Trumpas vis dar tikisi, kad jam pavyks įtikinti Rusijos lyderį Vladimirą Putiną padėti užbaigti pilietinį karą Sirijoje pasinaudojant jo įtaka Maskvos sąjungininkui prezidentui Basharui al Assadui ir kitam svarbiam Damasko režimo rėmėjui – Iranui.

D. Trumpas „pabrėžė savo norą užmegzti geresnius santykius tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos“, nurodė Baltieji rūmai.

S. Lavrovas yra aukščiausio rango Rusijos pareigūnas, atvykęs vizito į Vašingtoną nuo D. Trumpo kadencijos pradžios sausio 20 dieną. Be to, jis gavo retą kvietimą Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete akis į akį susitikti su prezidentu.

Praėjusį mėnesį R. Tillersonas su panašiu vizitu lankėsi Maskvoje, kur jį Kremliuje priėmė V. Putinas.

Prieš apsilankymą Baltuosiuose rūmuose S. Lavrovas susitiko su R. Tillersonu aptarti krizių Sirijoje ir Ukrainoje. Šias derybas Rusijos diplomatijos veteranas apibūdino kaip „konstruktyvias“.

„Tai buvo išties labai geras susitikimas, – pareiškė D. Trumpas po pokalbio su S. Lavrovu. – Sustabdysime žudynes ir žūtis“.

Pasak Baltųjų rūmų, D. Trumpas pasakė S. Lavrovui, kad Maskva „turėtų suvaldyti B. al Assado režimą, Iraną ir Irano marionetes”.

S. Lavrovas savo ruožtu sakė, jog stengėsi užsitikrinti Vašingtono paramą planui dėl vadinamųjų saugių zonų įkūrimo Sirijoje.

„Esame aktyvūs diplomatinio proceso dėl Sirijos dalyviai ir ketiname tęsti šiuos tarpusavio kontaktus bei kontaktus su kitomis svarbiomis šalimis, ypač esančiomis tame regione“, – sakė S. Lavrovas.

Rusijos diplomatijos vadovas, pastarąjį kartą Vašingtone viešėjęs 2013 metų rugpjūtį, griežtai atmetė kaltinimus dėl numanomo Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus, pavadinęs tai „fabrikacijomis“. Panašią poziciją nekart yra išsakęs ir D.Trumpas, kuris šiuos kaltinimus Maskvai vadina „išgalvotomis naujienomis“ (ang. fake news)

„Prezidentas D. Trumpas aiškiai patvirtino savo suinteresuotumą plėtoti abipusiai naudingus, verslo pobūdžio pragmatiškus santykius“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras žurnalistams.

Įtempti santykiai

Tuo tarpu Maskvoje trečiadienį V. Putinas susitiko su savo Saugumo taryba aptarti JAV ir Rusijos santykių S. Lavrovo susitikimo su D. Trumpu kontekste, pranešė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Ryšiai tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių smarkiai pašlijo dėl 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Maskvos paramos Damasko režimui.

2011 metų kovą prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau nei 320 tūkst. gyvybių ir privertė milijonus žmonių palikti savo namus.

Nei Sirijos opoziciją palaikančiam Vašingtonui, nei ilgametei Damasko režimo sąjungininkei Maskvai nesiseka rasti konflikto sprendinio.

Kai sausį prezidentavimą baigė Barackas Obama, Jungtinės Valstijos pamažu pasitraukė iš diplomatinio proceso, palikdamos Rusiją jam vadovauti.

Jungtinės Valstijos nedalyvauja susitarime dėl saugumo zonų Sirijoje, kurį praėjusį ketvirtadienį Kazachstano sostinėje Astanoje pasirašė Damasko režimo rėmėjai Rusija ir Iranas bei sukilėlius palaikanti Turkija.

„Deeskalavimo zonos“

Susitarime numatyta sukurti keturias „deeskalavimo zonas“, kuriose galiotų paliaubos , virš jų būtų draudžiama skraidyti ir būtų sudarytos sąlygos pristatyti humanitarinę pagalbą.

Vašingtonas itin santūriai pasveikino šį susitarimą ir išsakė abejonių dėl Irano vaidmens užtikrinant plano įgyvendinimą.

„Išnagrinėsime pasiūlymus, pažiūrėsime, ar jie gali duoti rezultatų“, – pirmadienį sakė Pentagono vadovas Jamesas Mattisas.

Nuo konflikto Sirijoje pradžios buvo sudaryti keli susitarimai dėl ugnies nutraukimo, tačiau jie nebuvo veiksmingi ir nesustabdė kovų.

Po derybų S. Lavrovas ir R. Tillersonas išvyko į Aliaską dalyvauti Arkties tarybos susitikime.

Arkties taryba yra Arkties valstybes vienijantis forumas, kurio užduotis – užtikrinti tvarų Arkties vystymąsi ir aplinkos apsaugą.