Kairiųjų pažiūrų teisininkas Moon Jae-inas, buvęs žmogaus teisių bylų advokatas, siekdamas taikos norėtų palaikyti ryšius su Pchenjanu. Tuo tarpu JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pastarosiomis savaitėmis nevengė grasinančios retorikos Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

„Jei reikės, nedelsdamas skrisiu į Vašingtoną“, – sakė Moon Jae-inas po priesaikos Nacionalinėje Asamblėjoje Seule stebint įstatymų leidėjams.

„Esant tinkamoms aplinkybėms taip pat vyksiu į Pekiną, Tokiją ir net Pchenjaną“, – pridūrė jis.

Visgi naujajam Pietų Korėjos prezidentui teks praminti sunkų diplomatinį kelią iki Šiaurės Korėjos, siekiančios sukurti raketą, pajėgią nugabenti branduolinę kovinę galvutę iki žemyninės Jungtinių Valstijų dalies. Be to, Pchenjanas turi stiprias ginkluotąsias pajėgas, keliančias grėsmę Seului.

Naujojo šalies vadovo laukia iššūkiai ir šalies viduje, įskaitant pastangas eliminuoti didžiulio korupcijos skandalo pasekmes. Dėl pastarojo skandalo nuo pareigų buvo nušalinta jo pirmtakė, konservatyvių pažiūrų prezidentė Park Geun-hye. Nepaisant pasikeitusios valdžios, šalis tebėra smarkiai susiskaldžiusi.

„Būsiu visų žmonių prezidentas“, – pareiškė jis ir pažadėjo „tarnauti net ir tiems, kurie manęs nepalaikė“.

„Tapsiu prezidentu, esančiu viename lygyje su žmonėmis“, – pridūrė jis. Naujasis šalies lyderis pareiškė, kad grįždamas iš darbo namo kalbėsis su turgaus prekeiviais.

Santūri priesaikos ceremonija buvo surengta praėjus kelioms valandoms po to, kai oficialiai buvo paskelbta, kad jis tapo antradienio rinkimų nugalėtoju. Į Nacionalinę Asamblėją Moon Jae-iną atlydėjo žmona.

Kairiųjų pažiūrų Demokratų partijos kandidatas Moon Jae-inas pelnė 41,1 proc. rinkėjų balsų, o jo artimiausias varžovas konservatorius Hong Joon-pyo gavo apie 24 proc. balsų. Už trečioje vietoje likusį centristą Ahn Cheol-soo balsavo 21,4 proc. rinkėjų.

Prieš priesaiką naujasis šalies vadovas susitiko su įstatymų leidėjais iš valdančiosios Laisvosios Korėjos partijos. Pastaroji palaiko griežtą politiką šiaurinės kaimynės atžvilgiu ir ne kartą yra apkaltinusi Moon Jae-iną esant Pchenjano šalininku, kuris „vos išrinktas atiduotų visą šalį Šiaurės Korėjai“.

„Norėčiau parodyti mūsų žmonėms, kad žengiame į priekį visi kartu“, – sakė Moon Jae-inas įstatymų leidėjams ir tvirtino, kad norės išgirsti jų nuomones nacionalinio saugumo klausimais.

„Maldauju jūsų bendradarbiavimo“, – pridūrė jis.

Būgštavimai dėl konflikto

Nuo praėjusių metų pradžios Šiaurės Korėja surengė du branduolinius bandymus ir ištisą virtinę raketų bandymų. Pchenjanas tvirtina, kad atominiai ginklai jam reikalingi apsiginti nuo potencialios priešų invazijos.

Pastaraisiais mėnesiais D. Trumpo administracija pareiškė, kad neatmeta galimybės suduoti karinį smūgį Šiaurės Korėjai. Dėl to būgštavimai dėl galimo konflikto dar labiau sustiprėjo. Tuo tarpu JAV prezidentas praėjusią savaitę daugelį nustebino pareiškęs, kad jam „būtų garbė“ susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

64 metų Moon Jae-inas veikiausiai kalbėsis telefonu su D. Trumpu jau trečiadienį, nurodė naujienų agentūra „Yonhap“, cituodama neįvardytus Seulo diplomatus.

Be kita ko, trečiadienį jis taip pat turėtų įvardyti, kas taps jo premjeru, žvalgybos vadu bei štabo viršininku, informavo prezidento patarėjai.

Moon Jae-iną su pergale rinkimuose jau pasveikino Kinijos vadovas Xi Jinpingas. Jis teigė, kad norėtų dirbti su juo esant „tarpusavio supratimui ir pagarbai“, pranešė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Tokia Pekinui įprasta formuluotė rodo, kad Kinija priima naujojo lyderio poziciją.

Stambiausia Seulo prekybos partnerė Kinija smarkiai supyko dėl to, kad neseniai Pietų Korėjoje JAV dislokavo priešraketinės gynybos sistemą THAAD. Pekinas baiminasi, kad ši sistema pakenks jo kariniams pajėgumams.

Pekinas dėl THAAD dislokavimo jau ėmėsi įvairių atsakomųjų priemonių prieš Pietų Korėjos įmones.

Pats Moon Jae-inas yra sakęs skeptiškai vertinantis šios sistemos būtinybę ir teigė, kad šiuo klausimu surengs „rimtas derybas“ su JAV ir Pekinu.

Pasiūlė premjero kandidatūrą

Moon Jae-inas trečiadienį pasiūlė kandidatus į premjero ir žvalgybos vadovo postus, siekdamas sparčiai pakeisti vyriausybės pareigūnus, paveldėtus iš atstatydintos ir teisiamos savo pirmtakės administracijos.

Moon Jae-ino sprendimas skirti į ministro pirmininko postą Lee Nak-yoną laikomas mėginimu užsitikrinti didesnį populiarumą pietvakariniame Džolos regione - šio liberalių pažiūrų veikėjo tvirtovėje. Anksčiau Lee Nak-yonas dirbo Džolos gubernatoriumi ir buvo vietos įstatymų leidėjas.

Dabar parlamentas turės patvirtinti prezidento kandidatą į antrąjį aukščiausią postą šalyje. Paprastai Pietų Korėjos premjeras atlieka daugiausiai reprezentacines pareigas, bet po ankstesnės prezidentės Park Geun-hye apkaltos ir pašalinimo iš posto dabartinis premjeras Hwang Kyo-ahnas laikinai atliko valstybės vadovo vaidmenį iki anksčiau trečiadienį įvykusios Moon Jae-ino inauguracijos.

Moon Jae-inas taip pat pasiūlė paskirti Nacionalinės žvalgybos tarnybos vadovu Suh Hooną, ilgametį žvalgybos darbuotoją, gerai išmanantį Šiaurės Korėjos reikalus.

Prezidentas gali paskirti žvalgybos vadovą be įstatymų leidėjų sutikimo, bet jo pasirinktas kandidatas pirmiausiai turi dalyvauti Nacionalinio Susirinkimo klausyme.