Hanfordo komplekse, esančiame maždaug už 275 km į pietryčius nuo Siatlo, po anksti ryte įvykusio incidento dešimtims tūkstančių darbuotojų buvo nurodyta pasislėpti saugiose vietose, užtikrinti saugų vėdinimą ir nevalgyti bei negerti.

Pavojus buvo paskelbtas, kai darbuotojai nustatė, jog tunelyje, kuriame laikomi užterštos įrangos prikrauti geležinkelio vagonai, įgriuvo 6 m ilgio ruožas. Vis dėlto federaliniai pareigūnai sakė, kad jokio radioaktyvių medžiagų prasiskverbimo į aplinką neužfiksuota.

Energetikos departamento atstovė nurodė, kad 1 518 kv. km užimančiame Hanfordo komplekse tuo metu buvo beveik 5 000 darbuotojų ir kad jiems buvo nurodyta evakuotis į slėptuves.

Pasak jos, arti įgriuvusio tunelio buvo mažiau nei tuzinas darbuotojų; jiems taip pat nurodyta pasislėpti.

Iki ankstyvos popietės visiems darbuotojams, atliekantiems ne pačius būtiniausius darbus, buvo nurodyta išvykti namo, o avarijos likvidavimo brigada ruošėsi užpilti įgriuvą švariu gruntu, sakė pareigūnai.

„Visi darbuotojai rasti; niekas nebuvo sužeistas, taip pat nėra radioaktyvios taršos ženklų“, – sakė Hanfordo gelbėjimo centro atstovas Destry Hendersonas.

„Žadinantis skambutis“

Didžiuliame Hanfordo branduoliniam komplekse 5-ame dešimtmetyje pradėtas gamintas plutonis buvo panaudotas atominės bombos, padėjusios užbaigti Antrąjį pasaulinį karą, užtaisui.

Jo paskutinis reaktorius buvo uždarytas 1987 metais. Nuo to laiko apie 8 tūkst. žmonių dirba šiame komplekse, stengdamiesi išvalyti milijonus litrų radioaktyvių ir kitokių atliekų, laikomų senstančiuose konteineriuose. Šiuos darbus planuojama užbaigti iki 2060 metų, o viso uždarymo projekto kaina tikriausiai viršys 100 mlrd. dolerių.

Organizacijos „Hanford Challenge“, siekiančios informuoti visuomenę apie padėtį šiame komplekse ir skatinti, kad būtų užtikrintas jo saugumas, vykdomasis direktorius Tomas Carpenteris (Tomas Karpenteris) naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad naujausias incidentas yra „žadinantis skambutis“.

„Įsidėmėtina žinia yra tokia: šis objektas yra senas, jis nejaunėja ... ir yra labai pavojinga vieta“, – perspėjo jis.

Pasak D. Hendersono, pavojus buvo paskelbtas antradienį paryčiais, kai komplekso centrinėje dalyje esančios branduolinio kuro cheminio perdirbimo gamyklos (Plutonium Uranium Extraction Facility, PUREX) darbuotojai per įprastą apžiūrą pastebėjo, jog virš vieno iš dviejų toje vietoje esančių tunelių nusėdo gruntas.

„Tuo metu paskelbtas pavojus, o apie pusė tuzino tame objekte buvusių darbuotojų buvo evakuoti“, – nurodė gelbėjimo centro atstovas.

Jis pridūrė, kad remontininkų brigadoms patvirtinus griūties faktą, apie 3 000 darbuotojų, buvusių „200-ojoje zonoje“ netoli tunelių, sustiprintų medinėmis sijomis ir gelžbetoniu, buvo nurodyta atsitraukti į saugias vietas. Vėliau šis nurodymas buvo paskelbtas visame komplekse.

„Neaptikus jokios taršos, nurodymas atsitraukti į saugias vietas darbo vietoje buvo atšauktas, o darbuotojai dėl visa pikta buvo anksčiau išsiųsti namo“, – sakoma Energetikos departamento pranešime.

Užteršta įranga

D. Hendersonas sakė, kad remontininkų brigados aiškinasi griūties priežastį. Aplink įvykio vietą taip pat stebima oro kokybė – pasiųsti specialūs robotai turi aptikti bet kokią galimą taršą.

Be to, virš komplekso ir jo apylinkių prevenciškai buvo nustatyta neskraidymo zona.

Keliama prielaida, kad griūtį galėjo sukelti vibracija dėl netoliese vykstančių kelio tiesimo darbų.

Minėti tuneliai 6-o dešimtmečio pradžioje naudoti laikyti užterštai įrangai. Manoma, kad griūtis įvyko abiejų tunelių susijungimo vietoje. Abu tuneliai yra apie 2,5 metrų gylyje po žeme.

„Apie 110 metrų tunelyje, kur įvyko dalinė griūtis, yra aštuoni geležinkelio vagonai, prikrauti užterštos įrangos, – nurodė Energetikos departamentas. – Šis tunelis jungiasi su ilgesniu tuneliu ... Jame yra 28 geležinkelio vagonai, prikrauti užterštos įrangos.“

Branduolinio saugumo organizacija „Beyond Nuclear“ pareiškė, jog šis incidentas įrodo, kad tokios branduolinių atliekų laidojimo vietos tebekelia pavojų.

„Besivystanti krizė Hanforde rodo, kad radioaktyvių atliekų tvarkymas nėra kontroliuojamas“, – sakoma šios grupės atstovo Kevino Kampso pranešime. Jis priminė, kad visoje šalyje pastaraisiais metais įvyko virtinė panašių incidentų.

2016 metais Hanfordo komplekse įvyko didelis branduolinių atliekų nuotėkis iš vienos saugyklos, o vienas buvęs darbuotojas tą įvykį apibūdino kaip „katastrofinį“.

Energetikos departamentas to incidento nesureikšmino ir tvirtino, kad į nuotėkio galimybę buvo „atsižvelgta“ ir buvo dedamos pastangos ištuštinti nesaugų rezervuarą.

Hanfordo kompleksas buvo įkurtas vykdant vadinamąjį Manhatano projektą, per kurį Jungtinės Valstijos pasigamino savo pirmąsias atomines bombas. Dvi iš jų Antrojo pasaulinio karo pabaigoje buvo numestos ant Japonijos miestų Hirošimos ir Nagasakio.