32 proc. apklaustųjų mano, kad Stalino vaidmuo kare buvo iš dalies teigiamas, o iš dalies neigiamas. Neigiamai jį įvertino 8 proc. respondentų, o 11 proc. apklaustųjų negalėjo apsispręsti.

2015 m. J. Stalino kaip šalies vadovo veiklą per karą teigiamai įvertino 46 proc., neigiamai – 30 proc. apklaustųjų. 2000 m. teigiamai Staliną įvertino 40 proc., neigiamai – 31 proc. apklaustųjų.

55 proc. apklaustųjų mano, kad Stalinas, kaip iškovojęs pergalę Antrajame pasauliniame kare, Rusijoje vertinamas teisingai. Priešingos nuomonės laikosi 19 proc. apklaustųjų.

Antrojo pasaulinio karo istorija pateikiama objektyviai

Daugiau nei pusė - 56 proc. rusų Pergalės dieną laiko tautos švente, 35 proc. – valstybine, 6 proc. – šeimos švente.

87 proc. apklaustųjų pasakė, kad jų šeimoje yra dalyvavusių kare.

Fondo „Visuomenės nuomonė“ duomenimis, 29 procentams rusų, išgirdus žodžius „Didysis tėvynės karas“ (taip Rusijoje vadinama Antrojo pasaulinio karo dalis – karo veiksmai, vykę 1941 m. birželio 22 d. – 1945 m. gegužės 9 d.), kyla pasididžiavimo ir patriotizmo jausmai.

18 proc. apklaustųjų šie žodžiai siejasi su sielvartu, skausmu ir ašaromis, o dar 13 proc. – su pergalės džiaugsmu.

Dauguma apklaustųjų mano, kad Antrojo pasaulinio karo istorija Rusijoje perteikiama objektyviai – taip atsakė 69 proc. žmonių. Apie neobjektyvų perteikimą pasisakė 18 proc. apklaustųjų, o 39 proc. mano, kad karo istorija dabar nušviečiama daug teisingiau nei sovietiniais laikais. Priešingos nuomonės laikosi 23 proc. apklaustųjų, o 24 proc. mano, kad niekas nepasikeitė.

Visuomenės nuomonės tyrimų fondo duomenimis, Pergalės dienai paminėti skirtuose renginiuose planuoja dalyvauti 79 proc. Rusijos gyventojų, o 18 proc. juose dalyvauti neplanuoja.

Fondas „Visuomenės nuomonė“ apklausą įvykdė gegužės 2 d. Buvo apklausta 1,5 tūkst. gyventojų iš 104 gyvenviečių ir 53 regionų. Sociologai pranešė, kad statistinė tyrimo paklaida neviršija 3,6 proc.

Pergalės dieną švęs vis daugiau rusų

Anksčiau Levados centras pranešė, kad šiais metais Pergalės dieną ketina švęsti 76 proc. Rusijos gyventojų. Sociologai pažymėjo, kad tai didžiausias rodiklis nuo 2000 metų (palyginimui, tuomet rodiklis tebuvo 67 proc.).

Vasarį Levados centras pranešė, kad Stalino veiklos pateisinimas pasiekė istorinį 16-os metų maksimumą. Tada apie jį teigiamai pasisakė 46 proc. apklaustųjų. Prieš metus, 2016 m. kovo mėnesį, susižavėjimą, pagarbą ir simpatiją Stalinui išreiškė 37 proc. apklaustųjų.

2017 m. pradžioje 4 proc. išaugo skaičius rusų, kurie neigiamai vertino jo veiklą – iki 21 proc., palyginus su 2016 m. Vėliau Levados centras sužinojo, kad kone ketvirtadalis Rusijos gyventojų (24 proc.) J. Stalinui simpatizuoja labiau nei kitiems revoliucijos veikėjams. 1990 metais taip atsakė triskart mažiau – tik 8 proc. – apklaustųjų.