V.Putinas pareiškė, kad jis asmeniškai „pasikalbės su generaliniu prokuroru ir vidaus reikalų ministru“, kad šie padėtų Kremliaus žmogaus teisių kontrolierei Tatjanai Moskalkovai patikrinti tarptautinį skandalą sukėlusius pranešimus.

„Žinoma, aš pasikalbėsiu su generaliniu prokuroru, vidaus reikalų ministru, kad jie jus palaikytų šiuo klausimu, kurį dabar iškėlėte dėl žinomos informacijos arba, galima sakyti, gandų apie tai, kas atsitinka pas mus, Šiaurės Kaukaze, netradicinės lytinės orientacijos žmonėms“, – pareiškė V.Putinas.

„Tikiuosi, kad kolegos atsilieps ir jus palaikys“, – sakė V.Putinas kalbėdamas su T.Moskalkova, kuri turi tirti įtariamus teisių pažeidimus, tačiau laikoma valdžiai lojalia figūra.

A.Merkel antradienį po susitikimo su V.Putinu vykusioje spaudos konferencijoje užsiminė apie „labai neigiamus pranešimus“ ir pareiškė prašiusi V.Putino „pasinaudoti savo įtaka mažumų teisėms užtikrinti“.

Kovo mėnesį opozicijos laikraštis „Novaja gazeta“ pranešė apie Čečėnijos valdžios vykdomą gėjų persekiojimą, jų kankinimus ir žudymus šiame konservatyviame regione, kuriame homoseksualumas yra tabu ir už jį gali būti baudžiama artimųjų nužudymu.

Grupė čečėnų, radusių prieglobstį netoli Maskvos, vėliau naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad buvo priversti bėgti iš namų baimindamiesi dėl savo gyvybių.

Tačiau V.Putinui ištikimas Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas kategoriškai neigia kaltinimus apie valdžios vykdomą susidorojimą.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas iš pradžių bandė nesureikšminti „Novaja gazeta“ pranešimo, sakydamas, kad informacija nebuvo „patvirtinta“. Vis tik kurį laiką delsę Rusijos tyrėjai pranešė pradėję tyrimą dėl pranešimų apie įtariamus homoseksualų teisių pažeidimus.

Dar praėjusį mėnesį T.Moskalkova sakė, kad nėra jokių oficialių nukentėjusiųjų skundų.

Tačiau penktadienį ji pareiškė, kad būtina sukurti mechanizmą, jog aukos galėtų pranešti apie nusikaltimus, išvažiavusios už Čečėnijos ribų. Ji paprašė V.Putino padėti sukurti darbo grupę tokiems skundams priimti, žadėdama užtikrinti nukentėjusiųjų anonimiškumą.