Stebėtojų teigimu, šiuo vizitu Vašingtonas siunčia solidarumo ženklą Baltijos šalims ir signalą Rusijai, kad JAV rimtai vertina gynybos įsipareigojimus.

Vilniuje J. Mattisas susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite ir trijų Baltijos šalių gynybos ministrais, taip pat aplankys karius Pabradėje, BNS teigė pareigūnai.

„Prezidentė su J. Mattisu aptars dvišalį karinį bendradarbiavimą ir konkrečias priemones, kurios dar labiau sustiprins Lietuvos ir regiono saugumą“, – pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Konkrečios priemonės pranešime spaudai neįvardijamos. Lietuvos pareigūnai paprastai kelia klausimus dėl nuolatinio JAV karių dislokavimo, Baltijos šalių oro gynybos stiprinimo, greitesnio NATO sprendimų priėmimo.

Reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir karinį aktyvumą Baltijos jūros regione, NATO šiemet dislokuoja po maždaug tūkstantį karių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

Lenkijoje taip pat dislokuota atskira JAV brigada, jos kariai pratyboms atvyksta ir į Baltijos šalis.

Krašto apsaugos ministerija BNS informavo, kad šiuo metu Lietuvoje yra dislokuota apie 100 JAV rotacinių pajėgų karių.

Nerimas dėl D.Trumpo sklaidosi

Rytų Europos šalyse pernai buvo kilęs nerimas, kai Donaldas Trumpas per rinkimų kampaniją menkino NATO, vadindamas Aljansą „atgyvenusiu“.

Tapęs prezidentu D. Trumpas apie NATO ėmė kalbėti palankiau, tačiau nuolat pabrėžia, kad Europos šalys turi didinti gynybos biudžetus, o aljansas daugiau dėmesio skirti kovai su terorizmu.

„J. Mattiso atvykimas yra solidarumo ženklas Baltijos šalims, lietuviams, taip pat ženklas Rusijai, kad mes žiūrime ir stebime šiuos reikalus“, – BNS penktadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.
Kęstutis Girnius

„Gynybos ministrai ne tiek daug keliauja. D. Trumpo administracija egzistuoja tik per 100 dienų. Ta prasme tai neeilinis vizitas, ypatingas dėmesys Lietuvai, kaip NATO narei“, – pridūrė jis.

Baltijos šalys dėl išlaidų gynybai rodomos pavyzdžiu Vakarų europiečiams. Estija jau ne vienus metus gynybai skiria NATO sutartus 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto, o Lietuva ir Latvija šį rodiklį numato pasiekti kitąmet.

Baltijos šalių prezidentai šiemet Miunchene buvo susitikę su JAV viceprezidentu Mike Pence'u, Vašingtone surengtas keturių šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, Estijoje lankėsi JAV Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas.

„Vizitas svarbus tuo, jog rodo tvirtą transatlantinę partnerystę. Kartu tai aiškus signalas visiems dvejojantiems dėl Vašingtono pozicijos Baltijos šalių gynybos klausimu“, – BNS sakė politologas Vytis Jurkonis.
Vytis Jurkonis

„Pasiutusio šuns“ pravardę turintis atsargos generolas J. Mattisas iki 2013 metų kovo buvo JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės viršininkas ir buvo atsakingas už JAV karius Irake bei Afganistane.