Valstybės departamentas pareiškė, kad Vašingtonas tikisi, jog susitarimas padės sustabdyti smurtą, tačiau JAV nerimauja dėl Irano dalyvavimo derybose dėl šio plano pabaigti Sirijos konfliktą.

Anksčiau sirų prezidentą Basharą al Assadą palaikančios Rusija bei Iranas ir sukilėlius remianti Turkija pasirašė susitarimą dėl saugių zonų įkūrimo.

Kai kurias sukilėlių grupes Sirijoje palaikanti JAV yra išsiuntusi stebėtojus į derybas Astanoje, tačiau susitarimo nepasirašė.

Kai kurie Sirijos opozicionieriai prieštaravo planui dėl saugių zonų, daugiausiai dėl B.Assado sąjungininkės Irano.

JAV taip pat abejoja dėl Teherano vaidmens šame susitarime ir kėlė klausimą dėl šios šalies pasiryžimo siekti taikos Sirijoje.

„Mes toliau nerimaujame dėl Astanos susitarimo, įskaitant Irano kaip vadinamojo garanto dalyvavimą“, - sakė Valstybės departamento atstovė Neather Nauert.

„Irano veiksmai Sirijoje iki šiol prisidėjo tik prie smurto skatinimo, ne jo stabdymo, ir Irano nekvestionuojamas Assado režimo palaikymas įamžino paprastų sirų vargą“, - pridūrė ji.

Tačiau N.Nauert teigė, kad JAV sveikina Rusijos ir Turkijos pastangas siekti taikos.

„Mes tikimės, kad šis susitarimas prisidės prie smurto deeskalavimo, pabaigs Sirijos žmonių kančias ir sukurs pagrindą politiniam konflikto sprendimui“, - sakė diplomatė.

„Tikimės tęsti dialogą su Rusijos Federacija dėl pastangų, kad atsakingai pabaigtume konfliktą Sirijoje“, - kalbėjo ji.