Menininkas su šeima – faktine žmona Oksana Šalygina ir dviem vaikais – sausį išvyko iš Rusijos ir pasiprašė politinio prieglobsčio Prancūzijoje, nes sužinojo apie jam pareikštus kaltinimus išžaginimu. Šiuos kaltinimus jis neigia. P. Pavlenskis prisipažino praleidęs naktį su viena aktore, bet vėliau paaiškėjo, kad tai buvę jam parengti spąstai. Prievarta jį apkaltino „Teatr.doc“ aktorė Anastasija Slonina.

Jis buvo dukart teisiamas dėl kaltinimų vandalizmu už akcijas Maskvoje ir Sankt Peterburge. Per vieną, 2015-ųjų lapkritį jis padegė Maskvoje esančios Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB, buvusios Sovietų Sąjungos KGB) būstinės duris. Šį savo poelgį jis pavadino „Ugroza“ (Grėsmė). P. Pavlenskis iš karto buvo sulaikytas ir nuvežtas į nuovadą.

33 metų menininkas, labiausiai žinomas dėl 2013 metų lapkritį surengto performanso Maskvos Raudonojoje aikštėje, kai nusirengęs nuogai jis prikalė vinimis prie grindinio savo kapšelį. Šią akciją jis pavadino „apatijos metafora“ ir Rusijos visuomenės „politiniu indeferentiškumu“.

2014-ųjų vasarį jis dalyvavo akacijoje „Svoboda“ (Laisvė) Sankt Peterburge, kur iš automobilių padangų buvo pastatyta barikada ir padegta.

Protestuodamas prieš piliečių laisvės suvaržymus P. Pavlenskis taip pat buvo užsisiuvęs burną, protestuodamas prieš pankroko grupės „Pussy Riot“ merginų suėmimą. 2013-ųjų gegužę nuogas jis buvo apsivyniojęs spygliuota viela – šią akcija jis pavadino „Tuša“ (Skerdiena). 2014-ųjų spalį, užsilipęs ant psichiatrinės ligoninės tvoros Maskvoje nusipjovė dalį ausies spenelio, protestuodamas prieš psichiatrinių panaudojimą politiniais tikslais.