„Turime pakankamai balsų, – vėlai trečiadienį žurnalistams sakė daugumos lyderis Kevinas McCarthy. – Jis praeis. Tai geras įstatymo projektas.“

Pataisytas sveikatos apsaugos reformos įstatymo projektas įgavo pagreitį, kai du įtakingi Atstovų Rūmų respublikonai – Fredas Uptonas iš Mičigano ir Billy Longas iš Misūrio – trečiadienį pakeitė nuomonę ir išreiškė palaikymą šiam teisės aktui, atsižvelgę į paties prezidento intensyvų lobizmą.

Balsavimo, kuris yra rengiamas po kelias savaites trukusio projekto tobulinimo, kad jį palaikytų pakankamai respublikonų, baigtis tikriausiai bus nulemta nedidele persvara.

Persvarstymo neremia jokie demokratai, tad respublikonams vieniems reikės surinkti 216 balsų, būtinų šiam prieštaringai vertinamam įstatymui priimti, nors esama vidaus nesutarimų, kaip reikėtų toliau veikti. Respublikonų partija privalo užsitikrinti, kad priešingą stovyklą palaikytų ne daugiau kaip 22 jos deputatai.

Bandymai panaikinti ir pakeisti Prieinamos sveikatos apsaugos aktą tęsiasi jau septynerius metus. Respublikonai, tarp jų ir D. Trumpas, nenuilstamai kartojo pažadą panaikinti ankstesnio prezidento Baracko Obamos pastangomis 2010 metais priimtą įstatymą, pramintą „Obamacare“.

Ketvirtadienį vyksiantis balsavimas suteiks realiausias galimybes tai padaryti nuo pat D. Trumpo pergalės prezidento rinkimuose pernai lapkritį.

Ankstesnė respublikonų plano versija žlugo kovo mėnesį, kai ir nuosaikiųjų, ir konservatorių nepritarimas sugriovė jų partijos bandymą panaikinti „Obamacare“.

Tačiau atrodo, kad F. Uptono parengtomis pataisomis, kuriomis pridedami 8 mlrd. dolerių (7,35 mlrd. eurų) žmonių, jau sergančių tam tikromis ligomis, draudimo išlaidoms dengti, vadovybė patraukė savo pusėn pakankamai deputatų, kurie iki šiol buvo nusiteikę skeptiškai.

D. Trumpas pastarosiomis dienomis ne kartą gyrė pataisytą įstatymo projektą ir asmeniškai dalyvavo darant tiesioginį spaudimą: telefonu ir akis į akį pasikalbėjo su keliais respublikonais.

„Prezidentas pasakė: „Billy, mums tikrai tavęs reikia. Žmogau, mums tavęs reikia.“ Aš atsakiau: „Jūs manęs neturite“, – reporteriams Baltuosiuose rūmuose sakė B. Longas, pasakodamas apie užsitęsusias derybas su D.Trumpu.

B. Longas sakė sutikęs paremti įstatymo projektą tada, kai prezidentas palaimino pataisą dėl papildomų 8 mlrd. dolerių, kuriais būtų padedama finansuoti vadinamąsias didelės rizikos grupes, padengiant dalį išlaidų žmonėms, segantiems brangiai gydomomis ligomis, pavyzdžiui, vėžiu.

„Ne panacėja“

F. Uptonas anksčiau nepritarė įstatymo projektui ir sakė, kad jam nepatinka išlyga, sudaranti sąlygas valstijoms panaikinti draudimo garantijas jau sergantiems žmonėms. Tokias garantijas numato „Obamacare“.

Tačiau po susitikimo su D. Trumpu F. Uptonas sakė jaučiantis, kad papildomo finansavimo pagal jo pataisą „su kaupu pakaks tiems, kas gali būti paveikti“.

Vis dėlto daugelis sveikatos apsaugos politikos ekspertų sako, kad 8 mlrd. dolerių, išskirstytų per penkerius metus, toli gražu nepakanka norint užtikrinti sveikatos draudimą sergantiems žmonėms.

Dabar respublikonų siūlomą tvarką, susijusią su didelės rizikos grupėmis, kelios valstijos taikė dar prieš priimant „Obamacare“, ir jos „nebuvo panacėja“ sergantiems amerikiečiams, savo pareiškime rašo Amerikos gydytojų asociacijos pirmininkas Andrew Gurmanas, nepritariantis naujausiam įstatymo projektui.

Respublikonų parengtas Amerikos sveikatos apsaugos aktas (AHCA) ne tik eliminuos sveikatos draudimą milijonams amerikiečių, bet ir daugeliu atvejų pašalins kliūtis versti ligonius už polisą mokėti daug brangiau, pridūrė jis.

„Šis bailus įstatymo projektas neigiamai paveiks daug, daug daugiau amerikiečių“, – per televiziją MSNBC pridūrė demokratų senatorius Cory Bookeris.

Įstatymo projekto laukia sunkesnis kelias Senate, kur nuosaikieji respublikonai beveik neabejotinai įtrauks pakeitimų, kad jis būtų priimtas.

Tai išprovokuotų naują Atstovų Rūmų ir Senato narių derybų ratą.

Respublikonai ketvirtadienį rengiasi balsuoti be naujo vertinimo, kiek kainuos AHCA.

Kovo mėnesį pateiktas nepartinis Kongreso vertinimas rodė, kad pagal respublikonų planą iki 2026 metų neapdraustųjų būtų 24 mln. daugiau nei pagal dabartinį įstatymą.

Jungtinės Valstijos yra vienintelė didelė išsivysčiusi valstybė, kurioje nėra sukurta visiems prieinama nacionalinės sveikatos apsaugos sistema.