„Perspėjame priešą neignoruoti teisingų ir teisėtų kalinių reikalavimų, ir sakome, kad duodame priešų lyderiams 24 valandas atsakyti“, – įrašytoje kalboje sakė „Hamas“ sukarinto sparno „Ezzedine'o al Qassamo brigados“ atstovas.

To nepadaręs Izraelis „sumokės už kiekvieną dieną delsiant atsakyti į reikalavimus“.

Pranešime nenurodoma, kokios pasekmės gali laukti Izraelio, bet sakoma, kad bus reikalaujama padidinti kalinių skaičių per bet kokį būsimą apsikeitimą kaliniais.

Kaliniai paskelbė bado streiką dėl sąlygų kalėjimuose balandžio 17 dieną, o jame dalyvaujantys įkalintieji tik geria pasūdytą vandenį.

Streikuojantys kaliniai taip pat paskelbė reikalavimų sąrašą – be kita ko, prašoma užtikrinti geresnę medicinos pagalbą ir leisti naudotis telefonais.

Palestiniečių teigimu, šiuo metu streikuoja apie 1 500 kalinių. Vienas Izraelio ministras sekmadienį teigė, kad apie 300 įkalintųjų neseniai nutraukė streiką ir kad dabar badauja 980 asmenų.

Šimtai Izraelio kalėjimuose kalinčių palestiniečių bado streiką paskelbė reaguodami į „Hamas“ priešiško judėjimo „Fatah“ lyderio ir garsaus kalinio Marwano Barghouti (Marvano Bargučio) raginimą. Antrojo palestiniečių sukilimo lyderiui yra skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė dėl penkių izraeliečių nužudymo.

M. Barghouti laikraščio „The New York Times“ nuomonių skiltyje praėjusį mėnesį apkaltino Izraelį „nežmonišku“ elgesiu su kaliniais bei „teisminiu apartheidu“.

Izraelio premjeras Bejaminas Netanyahu savo ruožtu kritikavo tą laikraštį už tai, kad jis pristatė M. Barghouti „palestiniečių lyderiu ir parlamentaru“, tačiau nepaminėjo jam skirtų laisvės atėmimo bausmių už nužudymus bei jo veiklos vadovaujant palestiniečių teroristinėms organizacijoms.

2011 metais Izraelis paleido daugiau kaip tūkstantį palestiniečių kalinių mainais į penkeriais metais anksčiau pagrobtą izraelietį karį Giladą Shalitą.

„Hamas“ tvirtina, kad nelaisvėje laiko du Izraelio karius, o žydų valstybė teigia, kad jie yra negyvi, tačiau pageidauja atgauti jų palaikus.

Islamistų judėjimas taip pat veikiausiai yra sulaikęs du į Gazą atvykusius sutrikusios psichikos izraeliečius.

Anksčiau antradienį tūkstančiai palestiniečių keliuose miestuose dalyvavo protestuose prieš dešimtmetį trunkančią Izraelio paskelbtą Gazos Ruožo blokadą.

Per vieną iš mitingų vyresnysis „Hamas“ lyderis Ismailas Haniya judėjimo žiniasklaidos išplatintame pranešime sakė, kad apsikeitimas kaliniais „visuomet yra įmanomas“, tačiau jis priklausąs nuo Izraelio pasiryžimo ieškoti kompromisų.

Nuo 2008 metų Izraelis ir „Hamas“ triskart kariavo; vėliausias konfliktas vyko 2014 metais.